VESTE ȘOC! Cioloș pune BIR pe lefurile românilor din diaspora!

646x404

Guvernul le-a pregătit o lovitură dură de sărbători românilor plecați la muncă în străinătate! Conform noului cod fiscal: ”5,5 la sută din salariul acestora REVINE STATULUI!”

Prin noile reglementări în vigoare persoanele care nu au rezidență în România sunt obligate să își exercite drepturile cetățenești prin plata contribuției integrale la CAS. De asemenea, începând din anul 2016, acestea nu vor mai fi coasigurate de o persoană din familie care contribuie la sistemul de sănătate.

Mai mult, toate persoanele fizice, indiferent dacă realizează sau nu venituri sunt obligate la plata contribuției la sănătate (CASS), introdusă mai nou de art. 180 – 182 din noul Cod Fiscal.

De asemenea, au obligaţia să se declare la ANAF pentru a fi luaţi în evidenţă, în termen de 15 zile de la data când nu realizează venituri, conform art. 180 din noul Cod fiscal. Plata contribuţiei se poate face trimestrial, în data de 25 a ultimei luni din trimestrul respectiv. În caz contrar, aceștia vor suporta rigorile legii, iar sancțiunile nu sunt deloc de neglijat.

Tot în noul Cod Fiscal se reglementează situaţiile de impozitare pentru un cetăţean român care, deşi are domiciliul în ţară,  locuieşte de facto şi realizează venituri în alte state. Aici întâlnim două situații:

1, Cazul persoanei fizice cu domiciliul în România, care dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri.

Aceasta este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, până la data schimbării rezidenţei sale fiscale. Persoana are obligaţia completării şi depunerii la autoritatea competentă din România a formularului prevăzut la art. 230 alin. (7), cu 30 de zile înaintea plecării din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, şi va face dovada schimbării rezidenţei fiscale într-un alt stat.
2, Cazul persoanei fizice cu domiciliul în România, care dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România NU are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri.

Aceasta este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, pentru anul calendaristic în care are loc schimbarea rezidenţei, precum şi în următorii trei ani calendaristici. Persoana are obligaţia completării şi depunerii la autoritatea competentă din România a formularului prevăzut la art. 230 alin. (7), cu 30 de zile înaintea plecării din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

SURSA: ONLINEREPORT.ROloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *