Un HOȚ nu ne poate proteja! ”Petre Tobă a COPIAT nu blocuri, ci MUNȚI de TEXTE” – Profesor universitar Dumitru Sandu

petre-toba

Tobă, știi mă ce-i ăla plagiat? Eu cred că aici este problema ta. Nu știi. Ești tobă de prostie!

Dumitru Sandu, membru în Comisia de Etică a Universității din București, a scris, într-un raport elabroat în nume personal, că actualul șef al Internelor, Petre Tobă, a plagiat grobian teza sa de docorat. El mai susține că ministrul a copiat ”nu blocuri, ci munți de texte”. Plagiatul lui Petre Tobă este readus în actualitate în contextul în care DNA a demarat procedurile judiciare pentru a putea sa-l ancheteze penal pe Gabrie Oprea, fost ministru de Interne şi vicepremier, despre care procurorii au constatat că a folosit ilegal coloane oficiale. Tobă era, în perioada investigata de DNA, şeful Poliţiei Române, scrie evz.ro.

Potrivit Pressone.ro, Petre Tobă este acuzat că în doctoratul său el a încălcat ”bunele practici de cercetare posibilă”. Cu alte cuvinte, el a comis una dintre cele mai grave forme de plagiat posibile.

Profesorul este de părere că Petre Tobă a plagiat în mod intenționat, în baza unei strategii clar structurate și aduce câteva argumente în acest sens: ”pelarea la un număr mare de surse, încărcarea artificială a bibliografiei cu multe lucrări, combinarea derutantă între citările corecte și citările frauduloase, prin preluarea copy-paste a unor paragrafe sau pagini din alte lucrări, fără a menționa însă cine este autorul original”, arată sursa citată.

Dumitru Sandu afirmă că în doctoratul lui Tobă se pot identifica trei categorii distincte de surse de unde lucrarea a fost plagiată:

  • Pasaje copiate fără citarea cu ghilimele și identificarea surselor originale
  • Tobă a preluat texte de pe internet de pe site-uri de referate
  • Actualul ministru de la Interne a copiat în tandem cu un coleg doctorand (Ionel Tucmuruz) din aceleași surse.

Profesorul Dumitru Sandu arată și concluziile acestei cercetări, precizând că de la ”pe o scală a plagiatului de la minim la maxim, teza de doctorat semnată de Petre Tobă se înscrie, fără niciun dubiu, în grupa celor de de maximă gravitate în încălcarea bunelor practici de cercetare științifică”, plagiatul fiind ”rudimentar”.loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *