România, stat polițienesc: Cu o populație de 16 ori mai mică decât SUA, SRI ascultă de 2 ori mai multe telefoane ca FBI

spionaj-sri-e1428561827807

Raportul de activitate al SRI pe anul 2014 a scos la iveala faptul ca Romania a devenit un stat politienesc ce se indeparteaza de standardele democratice, iar primul exemplu este dat de faptul ca in Romania, cu o populatie de 16 ori mai mica ca Statele Unite, SRI asculta pe „securitate nationala” de 2 ori mai multe telefoane ca FBI, arată într-o analiză Coaliția Românilor din Statele Unite.

ANALIZA COALIȚIEI ROMÂNILOR

Concret, in 2014, SRI a facut 2.469 de interceptari pe securitate nationala la o populatie de 20 de milioane de locuitori (luam in calcul ca unii sunt plecati la lucru in strainatate), in timp ce FBI a facut 1.416 interceptari pe o lege similara la o populatie de 319 milioane. Evolutia comparata a numarului de interceptari se poate vedea in tabelul de mai jos.

Acest raport de activitate al SRI ar fi trebuit deja sa starneasca dezbateri publice aprinse in presa si audieri in comisiile parlamentare de specialitate, insa pana in prezent nu s-a intamplat nimic.

Marea majoritate a presei doar a copiat punctajele pe care le-a primit de la SRI (altfel e greu de explicat cum s-a scris pe subiect aproape copy-paste), iar in afara de cativa jurnalisti nimeni nu a analizat in profunzime acest raport.

Datele furnizate de rapoartele SRI arata ca in ultimii 10 ani totalul interceptarilor facut de SRI a crescut cu 700%. Aici includem atat interceptarile pe securitate nationala cat si cele cerute de DNA, parchete si alte institutii, astfel ca de de la 6.370 de interceptari, in 2005, s-a ajuns, in 2014, la 44.759 interceptari.

Cresterea cu 700% a interceptarilor pe o perioada de 10 ani ar trebui daca nu sa ingrijoreze, cel putin sa preocupe atat societatea civila cat si presa din Romania. Vorbim, totusi, despre o societate care a fost tinuta captiva timp de 45 de ani de un sistem opresiv ce s-a folosit din plin de tehnica „ochiul si timpanul”.

In analiza datelor ne-a atras atentia si numarul de interceptari facute de SRI pe „securitate nationala”. Aceste interceptari sunt facute in baza Legii 51/1991 si au ca obiect infractiuni ce intra in categoria spionaj, tradare, amenintari teroriste, etc (a se veda art. 3 din lege).

Pe perioada 2005-2013 numarul interceptarilor pe „securitate nationala” facut de SRI a crescut cu 265%.

Pentru a intelege evolutia acestor interceptari pe „securitate nationala” facute de SRI e binevenita o comparatie cu numarul de interceptari similare facut de FBI in SUA.

Interceptarile legate de spionaj si terorism sunt facute de FBI in baza legii Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), data in 1978. Aceasta lege descrie procedurile care trebuie urmate pentru a cere unei instante speciale (Foreign Intelligence Surveillance Court) autorizatie judecatoreasca pentru supravegherea electronica si perchezitia persoanelor implicate in spionaj sau acte de terorism indreptate impotriva Statelor Unite in numele unei puteri straine.

Aceeasi lege prevede ca Departamentul de Justitie al SUA trebuie sa dea anual un raport in fata Congresului unde sa relateze cate cereri de interceptare s-au facut in baza acestei legi. La adresa urmatoare http://fas.org/irp/agency/doj/fisa/index.html cei interesati pot gasi detalii mai ample despre aceasta lege, precum si toate rapoartele prezentate in fata Congresului din 1979 pana in prezent.

interceptariIn tabelul alaturat se poate vedea evolutia interceptatilor facute de FBI in ultimii 10 ani, comparat cu numarul de interceptari facut pe securitate nationala de SRI pe aceeasi perioada.

O simpla comparatie a numerelor arata ca SRI intercepteaza de doua ori mai mult decat FBI, in contextual in care Romania nu este nici pe departe expusa la risc de spionaj si atac terrorist cum este SUA. Daca la aceste numere adaugi faptul ca Romania are o populatia de 16 ori mai mica decat Statele Unite, este lesne sa ne intrebam cine sunt cei interceptati de SRI pe „securitate nationala” in contextul in care, matematic, nu pot fi mai multi spioni si potentiali teroristi in Romania ca in SUA.

In contextual in care si in SUA se vorbeste deschis despre activitatea serviciilor si despre un control mai riguros al acestora, lipsa unei dezbateri serioase in presa romaneasca pe acest raport este ingrijoratoare si nesanatoasa atat pentru societate in ansamblul ei, cat si pentru SRI in mod particular.

Este dreptul fiecarui roman sa stie de ce in Romania se asculta de doua ori mai mult pe securitate nationala ca in SUA, in contextual in care Romania are o populatie de 16 ori mai mica decat Statele Unite.

Informatia continuta pe aceasta pagina poate fi utilizata de oricine doreste cu mentiunea sursei. Daca credeti ca informatia este relevanta, dati-i share pe Facebook sa o poata citi cat mai multi.

Chris Terhes
Romanian Community Coalition

Sursa – flux24.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *