Primii 10 bogătaşi urmăriţi de Fisc au fost depistaţi cu venituri nedeclarate de aproape 20 de milioane de euro

ANAF urmăreşte de doi ani persoanele cu averi mari şi venituri nedeclarate

ANAF urmăreşte de doi ani persoanele cu averi mari şi venituri nedeclarate

Primii 10 români cu averi mari, verificaţi la sânge de fisc, au avut venituri nedeclarate de 86,9 milioane de lei, anunţă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat.

„Verificările fiscale prealabile documentare, din cadrul programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM – peste 20 de milioane de euro/persoană), declanşate efectiv în anul 2013, au scos la iveală venituri nedeclarate de 86,9 milioane de lei (19,5 milioane de euro) numai la primele 10 dintre acestea“, arată ANAF.

În anul 2014 au fost declanşate verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale privind diferenţa semnificativă între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi cele declarate organelor fiscale.

Potrivit ANAF, în anul 2015 au fost finalizate verificările fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul PFAM, care este format din 336 de persoane, asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale şi se aplică programe de conformare.

CE AU GĂSIT INSPRECTORII FISCULUI

Rezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM (pentru veniturile din anul 2011) sunt prezentate sintetic mai jos:

Venituri nedeclarate: 86.948.321 de lei
23.771.463 lei – venituri nedeclarate cu sursă neidentificată

• Impozit pe venit suplimentar – 3.803.434 de lei

• Obligaţii fiscale accesorii (penalităţi de întârziere şi dobânzi) – 2.437.706 lei
63.176.858 lei – venituri nedeclarate cu sursă identificată

• Impozit pe venit suplimentar – 10.108.297 de lei

• Obligaţii fiscale accesorii (penalităţi de întârziere şi dobânzi) – în curs de calculare.

VERIFICĂRI COMPLEXE

Potrivit ANAF, aceste verificări au prezentat un grad ridicat de complexitate, generat de următoarele aspecte:

– au fost analizate operaţiunile desfăşurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacţii) transmise de instituţiile de credit, în principal, pe format hârtie, fapt care a necesitat prelucrarea manuală a acestora

– au fost verificate operaţiuni desfăşurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăţi comerciale (peste 10.000 de operaţiuni)

– au fost prelucrate informaţii privind deţinerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorităţi ale administraţiei publice locale (servicii de impozite şi taxe locale)

– mare parte dintre activităţile şi tranzacţiile verificate presupun analize complexe: activităţi investiţionale diverse, tranzacţii cu instrumente financiare pe pieţele interne şi internaţionale, tranzacţii disimulate sau artificiale, multiple operaţiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informaţii neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticenţei contribuabililor de a furniza astfel de informaţii).

În cadrul verificărilor fiscale prealabile au fost solictate o serie de informaţii terţilor, precum rulajele conturilor bancare, informaţii de la instituţii care gestionează registre de evidenţă a imobilelor şi bunurilor mobile – terenuri, clădiri, autovehicule, nave, aeronave – datele de la oficiile registrului comerţului, organe fiscale teritoriale, documente ale companiilor deţinute de persoanele verificate, informaţii de la autorităţi fiscale din străinătate etc., în vederea identificării veniturilor obţinute de persoanele verificate şi a comparării acestora cu veniturile declarate.

DOI MANELIŞTI CELEBRI, PRIMELE „VICTIME”?

La sfârşitul lunii august, surse oficiale din ANAF anunţau că averile cântăreţului de manele Nicolae Guţă şi a managerului Dan Bursuc sunt verificate de fisc, informează B1 TV.

„Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm şi mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc, cu toţii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligaţii declarative. Cu toţii vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile“, a declarat, recent, Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF.

Sursa: adevarul.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *