Prietenia cu SUA ca o modalitate de a te sinucide

Henry Kissinger

„A fi duşmanul Americii este periculos, însă a fi prietenul Americii este fatal”. Oamenii îşi aduc aminte despre această declaraţie a lui Henry Kissinger, când în SUA sau într-un alt loc din lume, pornind de la interesele actuale, încep să fie criticaţi politicienii loiali.

Se pare că o nouă victimă a intereselor americane poate deveni premierul kosovar Hashin Thaci, unul din „părinţii fondatori” ai Armatei de Eliberare din Kosovo. În prezent SUA cer să fie judecaţi membrii ei.
Procurorul american Clint Williamson a strâns deja un dosar voluminos în legătură cu crimele membrilor fostei Armate de eliberare din Kosovo şi evident în timpul procesului numele lui Thaci va ieşi la iveală într-un fel sau altul. Şi atunci adio carieră politică şi poate şi libertate.
Rezultatul trist al prieteniei cu SUA este logic, consideră experţii ruşi. Iată opinia politologului Veronika Kraşeninnikova.
„Unul din exemplele recente a ceea ce se întâmplă cu liderii care consideră că pot fi prieteni cu SUA este preşedintele Ucrainei, Viktor Ianuklovici. În general, există o serie întreagă de exemple când liderii politici considerau că ei se pot înţelege cu SUA în folosul lor, începând cu dictatorul panamez Manuel Antonio Noriega şi Saddam Hussein până la Viktor Ianukovici. Întotdeauna aşa ceva se termină rău”.
Vă reamintim că Noriega a fost condamnat la 40 de ani de închisoare, Hussein a fost spânzurat, iar Ianukovici… De altfel preşedintele ucrainean ales legal are deocamdată noroc, el a fost doar înlăturat de la putere.
Istoricul Aleksei Pilko, specializat în istoria relaţiilor internaţionale din a doua jumătate a secolului 20 – începutul secolului 21, are următoarea opinie.
„Cu SUA se poate negocia în condiţiile unui echilibru de forţe. Rusia şi SUA, datorită existenţei potenţialului nuclear, sunt puteri egale. Un alt lucru este că Moscova nu a dorit întotdeauna să folosească acest potenţial în dialogul cu SUA şi a preferat să se distanţeze de politica de confruntare. Probabil, acum aşa ceva nu este prea bine, dar ce să facem ne înapoiem cu 25-30 de ani în urmă, când relaţiile dintre URSS şi SUA erau descrise ca o cooperare cu toate că ele erau conflictuale. În condiţiile dezechilibrului forţelor este imposibil să se negocieze cu SUA. | romanian.ruvr.ruloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *