Laura Codruța Kovesi: Parlamentul ar trebui să motiveze refuzul de a aviza arestări. E încălcat principiul că toți oamenii sunt egali în fața legii

laura-codruta-kovesi

Procurorul şef al DNA consideră că Parlamentul ar trebui să-şi motiveze deciziile de a nu aviza arestarea senatorilor şi deputaţilor. Laura Codruța Kovesi a declarat, la RFI, că este încălcat principiul constituţional conform căruia toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

În primul rând, se înfrânge un principiu constituţional şi un principiu al statului de drept şi anume că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi am avut foarte multe situaţii în care cetăţenii n-au fost egali în faţa legii. În acelaşi dosar penal, persoanele care nu aveau calitatea de deputat sau senator au fost prezentate judecătorului cu propunere de arestare preventivă au fost arestate preventiv pe 30 de zile, în timp ce aceia care au avut calitate de parlamentar, datorită votului în Parlament, nici măcar nu am putut propune această măsură. Este o discrepanţă clară în aplicarea legii”, a declarat Laura Codruța Kovesi, întrebată cum e afectată activitatea DNA în cazurile în care Parlamentul refuză să avizeze cererile procurorilor.

Imunitatea parlamentară creează probleme în special atunci când vorbim de calitatea de ministru sau fost ministru. Avem situaţii în care aceste anchete au fost blocate datorită faptului că nu am primit acel aviz. De foarte multe ori, se creează probleme în instanţele de judecată, când avem pe rol astfel de dosare, pentru că avocaţii celorlalte persoane implicate în dosar pe bună dreptate invocă acest lucru, că o parte dintre persoane sunt cercetate, sunt arestate preventiv, uneori chiar sunt şi condamnate, iar ceilalţi scapă prin simplul fapt că se dă un vot politic în Parlament”, a adăugat șefa DNA.

Când vorbim de fapte grave şi se impune măsura arestării preventive, un cetăţean care nu este parlamentar este supus rigorilor legii, în timp ce un parlamentar nu este supus rigorilor legii. Sigur, poţi să continui un dosar faţă de un parlamentar faţă de care n-ai dispus măsura arestului preventiv, dar vorbim de o aplicare neechitabilă a legii în acest caz. Sunt situaţii în care o persoană faţă de care nu dispui măsura arestului preventiv să poată părăsi ţara şi sunt foarte multe cazuri în care parlamentari faţă de care am cerut arestarea preventivă au plecat din ţară şi acum statul român cheltuie bani, cheltuie resurse pentru a identifica persoana respectivă, apoi urmează proceduri de extrădare, urmează proceduri de aducere în ţară, pentru care se cheltuie foarte mulţi bani din bugetul statului român”, a mai spus Kovesi.

„Aceste refuzuri ale Parlamentului nu au fost motivate niciodată. Noi ca procurori şi mai mult, instanţele de judecată au nevoie de documente. O declaraţie publică nu ne ajută, aceste refuzuri nu sunt motivate în scris. Noi ca procurori când luăm o decizie, o motivăm, judecătorii când iau o decizie, o motivează. Parlamentul când respinge astfel de cereri, nu motivează niciodată”, a spus ea.

Amintindu-i-se că Parlamentul a spus în repetate rânduri că nu este obligat să-şi motiveze refuzurile, Laura Codruţa Kovesi a sugerat modificarea regulamentului: „Ştim acest lucru, dar au un regulament care poate fi modificat şi pentru o mai mare transparenţă şi pentru a evita situaţiile confuze. Eu nu sunt în măsură să spun ce trebuie sau ce nu trebuie să facă Parlamentul, spun doar ce fac magistraţii, magistraţii îşi motivează toate deciziile”.

Articol relatat de portalul digi24.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *