După doi ani de muncă în agricultura spaniolă, o familie de români din Constanța a dat sclavia din Spania pe sărăcia din România, sătui de umilințele la care au fost supuși în tot acest timp petrecut departe de casă.

Povestea familiei din Mangalia, începe la fel cu a multor români care au sperat la un trai mai bun departe de meleagurile pe care s-au născut și au copilărit. Au plecat în Spania, acum doi ani luând cu ei un ”bagaj” de speranțe într-o viață mai bună și lipsită de grijile zilnice, însă ce au găsit în Peninsula Iberică n-a fost deloc la fel ca în poveștile auzite de la prieteni și cunoscuți. Pentru că viața în România nu mai era deloc ceea ce ar fi trebuit să fie, cei doi au plecat să lucreze în agricultura spaniolă, la cules de portocale, măsline și struguri.

”A fost prima dată când am fost plecați și probabil și ultima” a declarat pentru Radio Constanța, capul familiei. ”E sclavie curată. Oamenii sunt ținuți în câmp de dimineața până seara, iar la sfârșitul lunii nu știi dacă-ți ajung banii de chirie”. Paradoxal, cei care îi exploatau nu erau spanioli ci tot români, comisionarii care câștigă sume importante de bani pe spatele celor ce muncesc în livezile de portocali. ”Nu câștigam mai mult de 50-60 de euro pe zi”, îl completează femeia. ”Noi primeam un euro pentru fiecare lădiță în timp ce comisionarul lua 2 euro și jumătate sau poate chiar 3 euro pe ea. Pe zi nu ai cum să aduni mai mult de 60 de lădițe. Pe deasupra nu poți lucra în fiecare zi pentru că poate plouă. În cazul asta dai banii pe transport și cum te duci așa te și întorci, fără să câștigi nici măcar un cent”, continuă femeia povestea.

”Când m-am trezit pe câmpul de portocali prima dată mă simțeam ca sclava Isaura. Nici la măsline sau struguri nu era mai bine. Trebuia să culeg o tonă de struguri pentru 35 de euro. Alergam de colo colo cu sandwich-ul în mână”, spune bărbatul. ”Cel mai mult într-o lună am câștigat 600 de euro” spun cei doi la unison.

Cei doi constănțeni, sătui de traiul în robia româno-spaniolă, au hotărât să revină acasă. ”Mai bine sclav la mine în țară decât printre străini”, încheie cu năduf istorisirea bărbatul.

Articol relatat de portalul ro.blastingnews.com