Cum se fac angajările la stat? Prin organizarea unor concursuri frauduloase sau fictive! Admişii sunt întotdeauna cunoscuţi dinainte!

angajari

1. Călin Marin, primar al comunei Vlădeni, jud. Dâmbovița, şi-a angajat fraudulos soţia şi alte persoane, implicându-se direct în organizarea concursului şi selectarea candidaţilor admişi, după bunul plac!

Procurorii Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Călin Marin, primar al comunei Vlădeni, jud. Dâmbovița, pentru săvârșirea a două infracțiuni de conflict de interese prev. de art. 301 C.p., a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 al.1 C.p. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 și de folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității prev. de art. 12 lit.b din Legea nr. 78/2000, fapte aflate în concurs real prev. de art. 38 al.1 C.p..

În sarcina acestuia s-a reținut că, în perioada 19.03.2014 — 01.07.2014, în calitate de primar al comunei Vlădeni, s-a implicat în întreaga procedură de selecție și numire în funcția de inspector clasa I în cadrul Compartimentului de Stare Civilă și Resurse Umane al aparatului de specialitate al Primarului Comunei Vlădeni, a soției sale Călin Ionica Daniela. Acesta a semnat documentele care au stat la baza organizării concursului pentru ocuparea funcției susmenționate, a semnat dispoziția de numire în funcție a soției sale, fișa postului acesteia și a dispus delegarea atribuțiilor de ofițer de stare civilă soției sale.

În sarcina inculpatului s-a mai reținut că, în perioada aprilie — mai 2014, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a semnat un act adițional la contractul din data de 01.01.2013, încheiat de primărie cu SC SINDCAS SRL, modificând și completând obiectul, durata și prețul contractului. Ulterior, a avizat contractul de muncă încheiat între SC SINDCAS SRL și soția sa Călin Ionica Daniela, dispunând și plata celor două facturi emise de societatea anterior menționată, prin aceasta soția sa obținând un folos patrimonial reprezentat de retribuția lunară primită, în sumă de 2.120 lei/lunar.

De asemenea, s-a mai reținut că, în calitate de primar al comunei Vlădeni, autoritate publică locală, a organizat fraudulos concursul pentru ocuparea a două funcții publice de execuție din data de 19.05.2014, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru soția sa, constând în angajarea acesteia, cu consecința vătămării drepturilor unor persoane și cauzarea unei pagube reprezentată de salariile încasate de acestea. Totodată, a înmânat martorelor C.I.D. și B.C.C. subiectele ce urmau a fi date candidaților înscriși la concursul organizat în data de 19.05.2015 (informații ce nu erau destinate publicității) în scopul obținerii unui folos necuvenit, respectiv promovarea examenului.

Față de inculpat s-a luat măsura reținerii pe de durată de 24 ore și urmează a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă Judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Moreni.

2. Comisarul-șef Cornel Ionete, șeful Serviciului Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj şi inspectorul principal Ion Lazăr, sunt cercetaţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, fiind reclamaţi pentru trucarea unui concurs de angajareCei doi au făcut parte din comisia de organizare a unui concurs de angajare în cadrul Serviciului de Prevenire a Criminalităţii, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

La concurs s-au prezentat două candidate, una dintre ele fiind favorizată de conducerea Serviciului pentru Prevenirea Criminalităţii pentru a câştiga examenul. Contracandidata a fost declarată câştigătoare, însă concursul a fost anulat în urma plângerii persoanei care s-a considerat nedreptăţită.

3. Directorul General al ROMATSA SA, Bogdan Donciu, trimis în judecată pentru patronarea sistemului de organizare concursuri de angajare fictive şi trucate.

În perioada septembrie 2010 – februarie 2011, în cadrul RA ROMATSA au fost efectuate, cu încălcarea procedurilor expres prevăzute de Procedura privind recrutarea, recepţia, angajarea, avansarea, promovarea şi numirea personalului, o serie de angajări, scopul încheierii contractelor de muncă fiind cel de a suplimenta veniturile considerate neîndestulătoare ale unor persoane angajate în cadrul Ministerului Transporturilor (sub autoritatea căruia îşi desfăşoară activitatea RA ROMATSA) sau la Guvern.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada februarie – martie 2011, inculpatul Donciu Bogdan, în calitate de Director General al RA ROMATSA, a determinat persoanele aflate la conducerea compartimentelor de resurse umane să procedeze la angajarea mai multor persoane, context în care, în cazul a două dintre acestea, pentru a se da o aparenţă de legalitate, s-a procedat la organizarea fictivă a unui examen, scop în care au fost întocmite şi înregistrate documente privind organizarea, la data de 28 februarie 2011, a unui examen în vederea ocupării celor două posturi.

Totodată, au fost întocmite documente ce constatau rezultatele examenului, iar, ca o dovadă a susţinerii concursului, angajaţi ai RA ROMATSA au redactat subiecte de examen şi lucrări de examinare, pe care cele două persoane beneficiare ale angajărilor doar le-au semnat, notele acordate acestor lucrări constituind temeiul întocmirii deciziilor de angajare.

De asemenea, din actele de urmărire penală a mai rezultat că inculpatul Donciu Bogdan, în aceeaşi calitate, în intervalul septembrie – octombrie 2010, a determinat persoane aflate la conducerea Serviciului Resurse Umane pentru ca, în virtutea atribuţiilor de serviciu referitoare la întocmirea şi verificarea legalităţii contractelor de muncă şi a deciziilor de încadrare, să întocmească formele de angajare pentru patru persoane, solicitându-le expres acest lucru şi indicându-le şi data cu care acestea din urmă vor fi angajate.

Probatoriul administrat în cauză a mai relevat faptul că, deşi documentele necesare angajării (inclusiv referatele privind organizarea şi desfăşurarea examenului) au fost întocmite de angajaţii RA ROMATSA, în atribuţiile cărora intrau aceste activităţi, potrivit fişei postului, aceştia au acţionat ca urmare a cererilor explicite ale Directorului General al RA ROMATSA, inculpatul Donciu Bogdan, transmise personal sau prin intermediul şefului Serviciului Resurse Umane.

Niciuna dintre persoanele astfel angajate nu s-a prezentat la locul de muncă de la RA ROMATSA, beneficiind însă de drepturile băneşti şi de celelalte beneficii acordate angajaţilor regiei. Pe perioada cât au fost angajate, acestora li s-au plătit drepturi salariale în cuantum de 669.596 lei.

4. Ilarie Tăiatu, locotenent colonel din cadrul I.S.U. „Vlaşca”, judeţul Giurgiu, a fost trimis în judecată de către DNA pentru că a încercat să fraudeze un concurs de ocupare a unor posturi de ofiţeri.

Ilarie Tăiatu a fost acuzat de fals intelectual şi uz de fals, abuz în serviciu, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, complicitate la distrugere de înscrisuri oficiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că în calitate de membru al comisiei de concurs pentru ocuparea unor posturi de ofiţeri, în cadrul I.S.U. „Vlaşca”, în cursul lunii octombrie 2007,Ilarie Tăiatu împreună cu preşedintele comisiei, ceilalţi doi membri ai acesteia şi secretarul tehnic, a aderat la o asociere de tip infracţional iniţiată anterior de fostul inspector şef Ghimpeţeanu Marian (trimis în judecată într-o altă cauză penală).

În cadrul acelei comisii, la cererea lui Ghimpeţeanu Marian, Tăiatu a falsificat două borderouri individuale de concurs şi, ulterior, cele două foi de concurs pentru a ajuta doi candidaţi să fie declaraţi admişi prin fraudă.Tăiatu l-a ajutat pe preşedintele comisiei să sustragă atât borderourile iniţiale, dar şi foile de concurs iniţiale ale celor doi candidaţi, din dosarele de concurs şi să le înlocuiască cu cele falsificate. În acest fel au fost lezate interesele legale la două părţi civile (candidaţi ce au fost declaraţi respinşi, deoarece locurile lor au fost ocupate prin fraudă, dar care trebuiau declaraţi admişi, în mod legal).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că în calitate de membru al comisiei de concurs pentru ocuparea unor posturi de ofiţeri, în cadrul I.S.U. „Vlaşca”, în cursul lunii octombrie 2007, Ilarie Tăiatu împreună cu preşedintele comisiei, ceilalţi doi membri ai acesteia şi secretarul tehnic, a aderat la o asociere de tip infracţional iniţiată anterior de fostul inspector şef Ghimpeţeanu Marian (trimis în judecată într-o altă cauză penală).

În cadrul acelei comisii, la cererea lui Ghimpeţeanu Marian, Tăiatu a falsificat două borderouri individuale de concurs şi, ulterior, cele două foi de concurs pentru a ajuta doi candidaţi să fie declaraţi admişi prin fraudă.Tăiatu l-a ajutat pe preşedintele comisiei să sustragă atât borderourile iniţiale, dar şi foile de concurs iniţiale ale celor doi candidaţi, din dosarele de concurs şi să le înlocuiască cu cele falsificate. În acest fel au fost lezate interesele legale la două părţi civile (candidaţi ce au fost declaraţi respinşi, deoarece locurile lor au fost ocupate prin fraudă, dar care trebuiau declaraţi admişi, în mod legal).

5. Şeful Serviciului de Achiziții în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, Iulian Sebastian Popa, a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest la domiciliu, întrucât este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals cu ocazia organizării şi desfăşurării unui concurs de angajare.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, BURLEA ȘTEFAN-LUCIAN, pentru abuz în serviciu, fals intelectualşi jurista de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iași MEDVICHI ADRIANA, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

Anchetatori au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a consilierului juridic din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iași, GRECIANU GINA, pentru abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii se arată că, în perioada 29 – 30 aprilie 2014, inculpatul Burlea Ștefan-Lucian, împreună cu inculpații Popa Iulian Sebastian și Medvichi Adriana, în calitate de președinte respectiv membri ai comisiei, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu privind organizarea și desfășurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola.

6. Comisarul-șef Cosmin–Ioan Mazâlu, președintele comisiei de concurs organizat în cadrul IPJ Buzău, a angajat fraudulos trei fochiști. Împreună cu subalternul său, inspectorul Daniel Ciocârlan, acesta a permis ca doi dintre candidați să participe la concurs și să fie încadrați pe post deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de lege

7. Carmen-Carleta Bodea, director executiv Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău, a fost reținută de DNA şi ulterior dusă în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă. Procurorii DNA Bacău o acuză de luare de mită, trucarea unei licitații, aranjarea unor concursuri de angajare și instigare la abuz în serviciu.

În perioada 11.11 – 28.12.2015, inculpata Bodea Carmen-Carleta, în calitate de director executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău, cu ocazia unor concursuri organizate de instituția publică unde își desfășura activitatea, a furnizat unui număr de trei persoane informații nedestinate publicității, respectiv variantele de subiecte pentru proba scrisă.

„În acest fel inculpata a asigurat candidaților respectivi un avantaj față de ceilalți participanți la concurs și, totodată, obținerea unui punctaj necesar câștigării concursului.În același context, la data de 17 decembrie 2015, inculpata Bodea Carmen-Carleta, printr-un intermediar, a primit un plic conținând suma de 5.000 lei de la ruda unuia dintre candidații favorizați”, acuză procurorii.

De asemenea, în perioada 05 – 08.01.2016, inculpata Bodea Carmen-Carleta, în aceeași calitate, i-a determinat pe membrii unei comisii de examinare să favorizeze un candidat, atât la proba scrisă cât și orală, în contextul organizării și desfășurării concursului pentru ocuparea unor posturi de medic veterinar pe perioadă determinată.

Acțiunea inculpatei a avut ca urmare obținerea, de către candidatul respectiv, a unui folos necuvenit, respectiv promovarea concursului și a cauzat vătămarea intereselor legitime a DSVSA Bacău, referitoare la ocuparea posturilor pe criterii de competență”, afirmă DNA.

8. Opt ofiţeri ai ISU „Dobrogea”, arestaţi pentru fraudarea unui concurs de angajare

Magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti au dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor 8 ofiţeri cu funcţii de conducere.

Şeful Centrului Operaţional, col. Andrei Gabriel Niculae, comandantul Detaşamentului de Pompieri Constanţa Port, cpt Marius – Sorin Bugnar şi şeful echipei de pirotehnicieni, lt. col. Sorin Marius Creţu sînt acuzaţi de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni, respectiv complicitate la fals intelectual şi uz de fals, iar ceilalţi şase sunt angajaţi ISU „Dobrogea”, trimişi în spatele gratiilor, sînt comandantul Detaşamentului de Pompieri Constanţa Port, cpt. Marius-Sorin Bugnar, şeful Biroului Comunicaţii, mr. Costel Datcu, şeful echipei de pirotehnicieni, lt. Col. Sorin Marius Creţu, comandantul Detaşamentului de Pompieri Palas, mr. Liviu Deoşlea. precum şi lt. Adrian Bugnar şi cpt. Florin Niculae, toţi acuzaţi de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Conform procurorilor anticorupţie, în zilele de 15-16 august 2007, cu ocazia desfăşurării probei scrise la concursul pentru încadrarea posturilor de subofiţeri, la specialitatea „servanţi – conducători auto”, cei opt inculpaţi, membri ai comisiei de examinare, ar fi încălcat metodologia de desfăşurare a examenului în scopul fraudării rezultatelor concursuluiorganizat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”. Din ancheta DNA reiese că în calitate de ofiţeri corectori, cei opt ofiţeri ar fi falsificat foile de concurs pentru un număr de 67 de candidaţi, dintre care 60 au obţinut nota maximă sau notă foarte mare la proba scrisă, fiind în final declaraţi admişi la examen.

Cititi mai multe pe Romania fara justitieloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *