Calvarul unei mame, umilită de chirurgul care i-a operat copilul. ”M-a întrebat ce studii am și m-a dat afară din birou”

Asistenti-la-spital

O mamă și fiul ei în vârstă de 14 ani trec de câteva săptămâni prin clipe cumplite. O afecțiune considerată de cele mai multe ori banală a ajuns să-l țintuiască pe băiat pe patul de spital de mai bine de 15 zile, iar ca și cum asta nu ar fi de ajuns, la necazul cauzat de problemele medicale s-au adăugat și umilințele la care – spune mama – ar fi fost supusă de chirurgul care i-a operat copilul.

Mama se numește Ida Rațiu și este de loc din Noțig, comuna Sălățig. Femeia povestește că, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, fiul ei, Ionuț, a început să se simtă rău, acuzând, la acel moment, probleme digestive. S-a dus cu el la spitalul din Jibou, unde i s-a pus diagnosticul de gastrită și trimis acasă. Cum durerile n-au trecut, ba chiar s-au amplificat, femeia și-a adus băiatul la Zalău, la Urgențe Pediatrice, unde a primit un nou diagnostic: infecție a tractului urinar.

”Doamna doctor i-a scris tratament și ne-a trimis și ne-a trimis acasă. După două zile de tratament, situația era și mai rea – febra nu scădea sub 40”, povestește Ida Rațiu.

În 17 februarie, cei doi au revenit la Spitalul Județean de Urgență Zalău, punându-se problema unei apendicite. A fost internat la Pediatrie și consultat, ulterior, de medicul Horea Jidveianu, șeful Compartimentului de Chirurgie și Ortopedie Infantilă, care i-a spus mamei că a doua zi dimineață, la ora 7.00, băiatul va fi supus unei intervenții chirurgicale de extirpare a apendicelui.

”Mi-a spus că a doua zi să mă prezint cu buletinul, că îl operează pe băiat la ora 7.00. La ora stabilită eram în salon cu fiul meu, așteptând să vină cineva să-l ducă la operație. N-a venit nimeni, decât după un alt băiat din salon căruia îi spusese că îl operează la 8.00, după al meu”, rememorează ea.

După câteva ore, în momentul în care chirurgul a ieșit din sala de operație, mama, dorind să afle ce se întâmplă cu băiatul ei, a bătut la ușa biroului acestuia, a intrat, cerându-i informații.

”Mi-a spus că mi s-au dat destule explicații și mi-a reproșat că fiul meu este prea gras. M-a întrebat ce studii am, spunându-mi că el, cu 25 de ani de școală, nu se coboară la nivelul meu pentru a-mi explica astfel încât să înțeleg, după care m-a dat afară”, povestește femeia.

În orele următoare, starea fiului ei s-a înrăutățit și mai mult. ”După ce au văzut că nu-i mai scade febra, au mers cu el la un tomograf abdominal, unde au constatat că apendicele era deja perforat. Pe la ora 19.00, doctorul Jidveianu m-a chemat și pe un ton arogant mi-a spus că situația copilului meu s-a agravat și că dacă vreau să mi-l opereze atunci să semnez, iar dacă nu , atunci băiatul nu va mai trăi mai mult de două – trei ore”, ne relatează femeia.

Mama povestește că, după operație, când l-a întrebat pe chirurg cum se simte copilul, acesta i-a răspuns ”operat!”, pentru ca a doua zi să-i spună, de față cu băiatul, că ”toate mațele i-au fost lipite” și că ”eu cât am putut l-am curățat, dar e posibil să se infecteze”.

Lucrurile nu au mers mai bine nici postoperator, nici în ceea ce privește starea băiatului, nici în privința comunicării cu medicul chirurg. ”În urmă cu patru zile l-a deschis, pentru că supura plaga. S-a purtat cu el ca și cu un animal. Copilul urla de durere”, susține Ida Rațiu.

Plângeri la Colegiul Medicilor, la DSP și la Reprezentantul Pacientului

Mama s-a adresat, în urmă cu câteva zile, atât Reprezentantului Pacientului, un ONG ce funcționează pe lângă spital, cât și la Colegiul Medicilor Sălaj și la DSP. În cursul zilei de joi, 3 martie, după îndelungi insistențe și după drumuri pe la instituțiile amintite, a obținut acordul medicului pentru un consult la Cluj, nu înainte ca medicul – spune femeia – să o amenințe pentru demersurile pe care le-a făcut.

La Cluj, băiatul a fost internat la Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică Cluj. ”Domnul doctor Gocan (Horațiu Gocan, șeful clinicii) mi-a zis că, foarte probabil, va trebui să intre cu băiatul în sala de operații”, ne-a transmis, în cursul după-amiezii, femeia.

”La revedere”

Am încercat să obținem, telefonic, și punctul de vedere al chirurgului Horea Jidveianu față de șirul evenimentelor relatate de Ida Rațiu, însă singurele cuvinte pe care ni le-a spus au fost ”La revedere!”.

Managerul spitalului admite problemele de comportament ale medicului

Managerul Spitalului Județean de Urgență Zalău, Laurențiu Barna, spune că nu contestă eventuale probleme de ”atitudine și comportament” ale medicului, dar că din punct de vedere medical nu se poate pronunța. ”Da, i-aș putea reproșa atitudinea, comportamentul, modul în care a discutat cu mama, dar din alt punct de vedere, nu pot să-I fac nici un reproș. De ce nu l-a operat mai devreme – e decizia lui”, a declarat Barna.

Nenumărate reclamații la adresa aceluiași medic

Nu este, însă, pentru prima dată când medicul Horea Jidveianu ajunge în atenția publică prin probleme ce țin de conduita medicală sau de atitudinea sa care îi bagă în sperieți pe micii pacienți și pe părinții lor. Până acum, împotriva lui nu s-a luat nici o măsură. ”Dintre toate plângerile care s-au făcut, eu n-am primit nici un răspuns, nici de la Colegiul Medicilor, nici de la anchetatori. Eu pot să-l sancționez dacă întârzie, dacă nu vine la serviciu, dar pentru practici medicale trebuie să fac o comisie superioară sau să cerceteze Colegiul Medicilor”, se justifică managerul.

Cel puțin două astfel de plângeri, formulate de părinți pentru presupuse culpe medicale ale doctorului Jidveianu, au ajuns până acum la Colegiul Medicilor. Președintele forului, Liviu Oroianu, nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un răspuns cu privire la soluția dată în aceste plângeri sau motivele pentru care medicul a scăpat de fiecare dată basma curată.

Articol relatat de portalul Vocea Transilvanieiloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *