ATENȚIE: Un înșelat penticostal reușește să creeze o nouă sectă, profitând de naivitatea oamenilor

vladimir-pustan-9-iunie-2013

ASTRADROM: Pentru a-si pastra averile, pastorul penticostal Vladimir Pustan, din Beius, a decis sa isi intemeieze o alta “biserica”

Fundatia ciresarii, din Beius, ramane alaturi de pastor si il sustine in deciziile luate. Conducerea administrativa a fundatiei nu vrea sa dea detalii despre felul incare au fost gestionate fondurile de la infiintare si pana in prezent. Vladimir Pustan isi pastreaza “crezul” penticostal si relatiile cu finantatorii din strainanate.

Recent, pastorul penticostal, Vladimir Pustan, din Beius, a demisionat din cultul penticostal. Demisia a aparut la putin timp dupa ce i s-au facut publice averile personale si la cateva zile dupa ce conducerea cultului penticostal l-a suspendat temporar (vezi aici http://www.cultulpenticostal.ro/). Liderii centrali penticostali au fost sesizati de unele abateri morale si administrative ale fostului pastor si astfel au aparut discutii aprinse in interiorul cultului pe acest subiect. Pastorul se victimizeaza in fata propriilor enoriasi spunand ca “Oameni rai vor sa imi tulbure linistea si bunul mers al activitatii misionare pe care o fac cu mult devotament. Sa nu va luati dupa ce spun altii despre mine ca toate sunt minciuni”. Solutia gasita de Vladimir Pustan a fost aceea de a-si face propria biserica. Aceasta, in momentul de fata, nu are o situatie clară si nici nu este inregistrata in mod oficial. Din vechea comunitate penticostala au mai ramas fideli aproximativ 30 – 40 persoane, iar lui Pustan i-au urmat aproximativ 400, o parte dintre acestia nefiind insa siguri ca au luat decizia cea mai buna. Cei mai multi cred fara discernamant in spusele sale. Astfel o noua secta (sau o noua ramura a acesteia) apare cu numele de “Biserica Crestin Liberala”. Pentru ca enoriasii sa nu sesizeze ruperea de cultul penticostal, fostul pastor a pastrat numele fostei parohii “Sfanta Treime” si locatia acesteia, specificand ca noua sa “biserica” este de “orientare” penticostala. Apropiatii pastorului Vladimir Pustan sustin ca in curand, la noua “biserica” vor adera si alti pastori cu enoriasii lor.

Cazul nu e singular in protestantism. Multi si-au gasit un trai mai prosper in meseria de a propovadui ceva nou, dar care sa aiba un suport financiar cat mai puternic, indeosebi din afara granitelor tarii. Vladimir, sustine ca nu trebuie sa se tina seama de trecutul compromis al vietii sale “Nu mai sunt cel care eram atunci. Acum propovaduiesc cuvantul Evangheliei”. Dupa convertirea in cultul penticostal, Vladimir Pustan incepe sa duca o viata din ce in ce mai imbelsugata infiintandu-si si o fundatie in cadrul careia fondurile sunt gestionate de un grup restrans numit “conducerea administrativa a fundatiei”. Fundatia Ciresarii a fost creata astfel incat liderii centrali ai cultului penticostal sa nu poata avea controlul asupra veniturilor si cheltuielilor gestionate de pastorul Vladimir. Conducerea administrativa a fundatiei nu vrea sa dea nici o explicatie liderilor centrali ai cultului penticostal despre felul in care au fost gestionate fondurile ciresarilor de la infiintare si pana in prezent. Intre veniturile fundatiei ciresarii se pot enumera si donatii, cotizatii, sponsorizari, colecte pentru saraci, pentru cult sau diferite nevoi in scop misionar etc.

Un credincios fidel cultului penticostal din Beius, dar care doreste sa isi pastreze anonimatul, ne spune ca cele mai mari venituri ale fundatiei ciresarii au intrat din SUA, Canada si cateva tari europene. Aceste finantari sunt de ordin banesc sau reprezentate prin bunuri materiale atingand valori foarte mari (de ordinul milardelor de dolari anual): “Asa si-a facut post de televiziune, radio, publicatii, constructii, tabere si excursii cu tinerii din oras si multe altele care, daca nu era ajutat de fratii din strainatate, nu le-ar fi putut face. Toate aceste bunuri nu le-ar fi avut daca nu era penticostal. Fratii din America nu l-au ajutat ca el sa isi insuseasca toate acestea in scopuri personale ci pentru misiunea bisericii noastre. Le-a trecut in proprietatea fundatiei, iar acum ne-a lasat si a plecat cu toate” mentioneaza interlocutorul nostru care, mahnit de cele petrecute, ne spune ca fostul lor pastor intentioneaza sa faca o alta asociatie: “Daca i-ar inscrie in fundatia ciresarii i-ar face copropietari la averea fundatiei. Pustan nu risca asta. Se teme ca in momentul in care o parte din ei isi vor da seama ca au fost mintiti vor reveni si vor cere drepturi, cota parte din fundatie”. Credinciosii ramasi fideli cultului penticostal sunt nemultumiti ca sala mare de conferinte si mai multe imobile sunt inregistrate pe numele fundatiei cu “acte in regula”, dupa cum arata si extrasele de carte funciara de la Oficiul de Cadastru Beius. Aceasta fundatie, spun penticostalii beiuseni, este administrata de oameni apropiati fostului pastor.

Vladimir Pustan a preferat sa pastreze “crezul” penticostal, iar viitoarea sa organizatie religioasa sa fie independenta, administrativ, de orice structura eclesiastica. Prin ramanerea in “crezul” penticostal, Vladimir Pustan, isi pastreaza relatiile cu penticostalii din SUA, Canada si Europa astfel incat noua sa organizatie ramane in legaturi stranse cu finantatorii sai din strainatate. “Aceste legaturi – spune Pustan – trebuiesc pastrate in scop misionar”. De asemenea, Pustan ii indeamna pe fanii predicilor sale: “Sa nu citeasca articolele calomniatoare care apar pe internet la adresa mea. Sa urmareasca doar posturile de televiziune si radio ale fundatiei ciresarii, unde ma pot auzi, ca si pana acum”.

Vladimir Pustan este optimist, se bucura de sprijinul enoriasilor sai si le promite ca in viitor le va fi si mai devotat decat a fost pana in prezent: “Impreuna vom invinge raul. Sa ne rugam pentru Romania si pentru ca Dumnezeu sa reverse binele peste toti oamenii”.
Surse ale cultului Penticostal din Oradea ne informeaza ca liderii centrali ai cultului penticostal din Romania au deschis un dosar pe numele fostului pastor. Acest dosar contine documente si marturii care vor fi folosite ca proba in judecata lui Pustan, la nivel de cult. Unele dintre acestea ar fi si de competenta DNA.

Monica A. Buciuman
Cazul de fata seamana foarte mult cu infiintarea sectei penticostale.
Vezi aici: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2012/03/scurt-istoric-al-sectei-penticostale.html
Duhul lumesc ecumenist si ratacirea penticostala:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2012/03/miscarea-penticostala-si-duhul.html
O actiune misionara a ciresarilor in Duminica Ortodoxiei:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2012/03/cateva-reflectii-asupra-partii.html
Despre adevarata vorbire in limbi si botezul copiilor:
http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/12/adevarata-vorbire-in-limbi-si-botezul.html

Redam mai jos foaia de avere a fostului pastor Vladimir Pustan:

“FOAIA DE AVERE, PATRIMONIUL FAMILEI EVANGHELISTULUI “SARAC SI CINSTIT” VLADIMIR I. PUSTAN (PARINTELE CATOLICO-PENTICOSTAL CE VREA UNIFICAREA TUTUROR RELIGIILOR DIN ROMANIA)
– in Beius, pe str. Livezii, un bloc facut, sunt si birouri amenajate in el; – in Beius pe str. Romana, un apartament;
– in Beius, pe str. Plopilor, un hotel, care are o cantina sociala la parter;
– in Beius, o casa mare facuta in rosu, terminata la exterior, langa Sala de Conferinte Ciresarii;
– in Beius, Sala de Conferinta si studiouri de televiziune si Radio, proprietatea fundatiei sale familiale;
– in Beius, pe str. Episcop Mihail Pavel, o casa, dar cand intri are si etaj;
– in Beius pe str. Calea Bihorului are in chirie un magazin cu haine noi;
– in Beius, pe str. Episcop M. Pavel tine o batrana ptr. casuta ei mai mica;
– in Beius, la 5 Km , o vie si o casa de vacanta, tip vila; – in Ghighiseni, casa sotiei sale, care este pusa la punct;
– in Pantasesti, casa mamei lui, care a fost o casa batraneasca, dar acum este modernizata, tip Necherman, conditii de 5 stele;
– in Pantasesti, o casa mare, ptr. care se judeca de 5 ani cu un pastor Baptist, cu pastorul Istoc;
– in Cluj, o Cofetarie;
– in Cluj, un apartament;
– in Timisoara, un apartament;
– in Mangalia, terenuri detinute cu nepotul sau, Toma, care este pastor, el provine din Saud, jud. Bihor;
– in Beius, detine 10 microbuze si masini personale;
– in Sohodol, o localitate la 20 Km de Beius, are un teren mare cu o tabara de tineret – conturi in banca;
– copii lui au telefoane smart phone de mii de Euro, si ei se lauda la tineret cu ele;
– Televiziune la Cluj;
– Radio Ciresarii;
– in Moldova si-a cumparat niste terenuri;”
sursa:http://londraevanghelica.wordpress.com/2014/02/17/iata-postarea-facuta-de-ioan-nelu-pop-despre-averea-lui-vladimir-pustan/

Iata si raspunsul fostului pastor:

De mai bine de un an de zile sunt împreună cu familia și cu Fundația Cireșarii ținta unor atacuri calomnioase, care vor să distrugă viața mea personală și a familiei mele, precum și lucrarea pe care o facem de ani de zile spre beneficiul credincioșilor români.
Punctul culminant al acestor acuze au fost scrisorile pe care numitul Ioan Pop, cunoscut ca un om fără discernământ și care este folosit de multă vreme în a ataca slujitorii evanghelici, le-a postat pe conturile personale de socializare împrăștiindu-le în toată lumea. Deși mi-a promis drept la replică – pe care i l-am și trimis imediat – nu l-a publicat, nedându-mi posibilitatea să mă apar. Din contră, astăzi postând o falsă şi nereală situaţie a averii mele personale, continuând acelaşi scop iniţial.
Toate acuzațiile menționate în acele articole sunt false, părtinitoare și generatoare de confuzie. Familia, colegii din Fundația Cireșarii precum și Biserica îmi sunt alături în aceste momente dificile. Vă mulțumim pentru sprijinul în rugăciune!

Președinte, Vladimir Pustan
Vicepreședinte, Florin Ianovici
Vicepreședinte, Ciprian Sabău
Secretar general, Daniel-Silviu Coste
sursa: http://predicare.ciresarii.ro/?p=1470

OBS: 1. In comunicatul fundatiei ciresarii se mentioneaza existenta unui drept la replica. In cazul in care acesta exista cu adevarat si nici un site, blog etc. din Romania nu gaseste loc pentru gazduirea asa-zisei replici, ASTRADROM se ofera sa-l publice. Asteptam pretinsa replica pe adresa de email a asociatiei astradrom@yahoo.com. Mentionam ca superiorii ierarhici ai cultului penticostal au confirmat ca detin documente doveditoare care sustin acuzatiile facute la adresa fostului pastor, unele dintre proprietati fiind trecute pe nume personal sau al unor membrii ai familiei, iar altele pe numele fundatiei ciresarii.
2. Acest articol a fost primit pe adresa redactiei din partea colaboratoarei noastre din Beius si se doreste a fi o infatisare a felului in care poate lua nastere inca o secta, avand ca premise, in cazul de fata, niste neintelegeri materiale intre sus-pusi. In al doilea rand, urmarind acest scandal, vedem ce fel de oameni si ce fel de interese se afla cu adevarat in culisele acestui cult, ai caror enoriasi au aratat de atatea ori cu degetul, in mod fariseic, inspre Biserica Ortodoxa. Sursa: apologeticum.roloading...

You may also like...

8 Responses

 1. Ramona spune:

  Buna ziua! Nu sunt de acord cu titlul atribuit dlui Vladimir Pustan. Ascultati predicile lui si veti vedea daca cumva sunt invataturi nebiblice, false! Din punctul vostru de vedere numai ortodoxismul este bun, dar nu este adevarat acest lucru. In biblie nu e scris nici despre ortodoxism, baptisti,penticostali etc…cititi Biblia va rog. De ce enoriasii ortodosci nu cunosc Cuvantul Lui Dumnezeu, Bliblia? e normal sa ne consideram crestini si sa nu cunoastem intataturile Domnului Iisus? Nu mai aruncati cu pietre, ci vedeti barna din ochiul vostru.Oare la Judecata Dumnezeu se va uita la etichetele astea de ortodox, penticostal samd sau la inima si faptele omului, la relatia cu semenii? Judecati singuri.

  • Bogdan spune:

   Am fost si eu inselat de domnul Pustan, ii multumesc lui Dumnezeu ca m-am trezit si m-am intors la adevarata ortodoxie. Ajunsesem sa fiu plin de mandrie si tot felul de probleme sufletesti, nu va lasati asa usor pacalita cercetati mai mult! Doamne ajuta

 2. Buna ziua! Nu sunt de acord cu titlul atribuit dlui Vladimir Pustan. Ascultati predicile lui si veti vedea daca cumva sunt invataturi nebiblice, false! Din punctul vostru de vedere numai ortodoxismul este bun, dar nu este adevarat acest lucru. In biblie nu e scris nici despre ortodoxism, baptisti,penticostali etc…cititi Biblia va rog. De ce enoriasii ortodosci nu cunosc Cuvantul Lui Dumnezeu, Bliblia? e normal sa ne consideram crestini si sa nu cunoastem intataturile Domnului Iisus?

 3. Oare Dumnezeu la ce se uita, la etichete precum : ortodox, catolic, penticostal, baptist etc. sau la inima omului, la faptele lui, la relatia cu semenii si cu Dumnezeu? Va rog nu aruncanti cu pietre, cititi Biblia si acolo veti gasi Adevarul!

 4. Eu sunt crestina si atat, fara alte etichete…dar va spun ca am ascultat online predici de ale acestui om si tare m-au incurajat si m-au ajutat! Dumnezeu ne invata, ne vorbeste prin acest slujitor al Lui si prin altii. Sa nu judecati lucrarea Lui Dumnezeu.

 5. Abel Clopotel spune:

  Dragilor, cred ca ati facut o mare prostie publicand „Foaia de avere” a pastorului Pustan. Mai intai, insasi termenul folosit este incorect si ambiguu. De unde se cunosc acele date? Sunt proprietatea numitului Vladimir Pustan sau sunt proprietatea Fundatiei? Cum de v-ati permis sa publicati aceasta „foaie” fara sa controlati voi insiva daca este reala? Ati denigrat un om doar de dragul „rating-ului”. Va este greu sa va deplasati la Beius si sa vorbiti direct cu Pustan si sa vedeti cu ochii vostri daca este adevarat sa nu? Biserica Ortodoxa are un patrimoniu de multe miliarde de euro, asta inseamna ca sunt pe „foaia de avere” a patriarhului Daniel? Cred ca ar fi de interes general ca afirmatiile din articolul de mai sus sa fie verificate.

  • Admin spune:

   Are o sursa acest articol. Mergeti si puneti intrebari unde trebuie. Aceste informatii circula in online pe sute de site-uri.

 6. sfart dan spune:

  Sa va pocaiti si sa va smeriti fata de cele scrise mai sus, Dumnezeu sa va ierte ca nu stiti ce faceti, asa v-ati batut joc si de pr. Arsenie boca si de multi alti sfinti contemporani cu noi pe care i-ati invidiat pentru harul si binecuvantarile date de Duhul Sfant si mai ales pentru faptul ca oamenii isi schimba viata si devin crestini autentici parasind, colacii, lumanarile si inchinaciunile de 2 bani pe care le-ati inoculat de atata vreme fara a sti ca sunteti de multe ori instrumente in mana davolului si bateti pasul pe loc.Iisus Hristos sa va ierte si sa nu va tina in seama acest pacat ! Doamne ai mila de ei ca nu stiu ce fac !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *