Acasa la Sf. Dimitrie cel Nou – Pestera din Basarabov, Bulgaria (15 august 2013)

Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov a fost infintata pe locul pesterii in care s-a nevoit Sfantul Dimitrie cel Nou. Ea se afla in localitatea bulgara Basarabovo, la o distanta de aproximativ 80 de kilometri de capitala Romaniei, Bucuresti. Trecand Dunarea prin vama de la Giurgiu, ajungem in orasul Russe, iar de aici si pana in localitatea Basarabovo mai sunt decat 10 kilometri.

2

Satul Basarabov se afla la o distanta de 3-4 kilometri de Dunare, in linie dreapta, insa vatra vechiului sat Basarabov era initial mai aproape de Dunare. Noua asezare s-a mutat putin mai spre Ivanovo, mai aproape de pestera unde s-a nevoit Sfantul Dimitrie cel Nou.

Asezat in pitoreasca vale a Raului Lom, satul Basarabov si raul Lom isi intampina pelerinii cu pestera in care s-a nevoit Sfantul Dimitrie. Pestera este cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Basarabov. Aceasta manastire infiintata in pestera iubitorului de nevointe Dimitrie cel Nou, este singura manastire sapata in stanca si inca locuita din intreaga Bulgarie.

Galerie foto

De la varsarea Lomului in Dunare, urcand spre Ivanovo, se intalnesc peste 300 de chilii sapate in malul stancos al raului. Dintre acestea, 40 au ajuns biserici, in care s-a slujit Sfanta Liturghie mai multe sute de ani. Urme de fresca se vad pe peretii pesterilor pana in zilele noastre. Chiliile si bisericile de la Ivanovo fac parte in prezent din patrimoniul UNESCO.

Videoloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *