SRI a informat despre loturile Hexi cu probleme şi de licitaţiile trucate încă de acum 5 ani

SRI

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a anunţat, luni, că avea cunoştinţă despre situaţia privind infecţiile intraspitaliceşti, susținând că a transmis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale, în ultimii cinci ani.

„În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară.

Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, Preşedintele României. Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuţiilor lor, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, a transmis, luni, SRI.

Potrivit SRI, printre beneficiarii legali ai informărilor pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, prim-ministrul şi preşedintele României.

‘Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuţiilor lor, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii 5 ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti’, a susţinut SRI. Legat de acest subiect, fostul preşedinte Traian Băsescu a arătat luni că ‘este corect şi necesar’ ca informările adresate şefului statului privind infecţiile din spitale ‘să fie făcute publice de către SRI’.

Băsescu îi cere lui Iohannis să decretizeze informările SRI

Traian Băsescu afirmă, după ce SRI a anunțat că a informat în ultimii cinci ani cu privire la problemele din sistemul sanitar, că „este corect și necesar” ca informările adresate președintelui privind infecțiile din spitale „să fie făcute publice de către SRI”.

„DESECRETIZARE NECESARĂ. Din afirmațiile purtătorului de cuvânt al SRI înțeleg că în ultimii 5 ani instituția a informat Președinția cu privire la tratarea defectuoasă a infecțiilor din spitale, cu substanțe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanțele de dezinfecție. Cred că este corect și necesar ca informările adresate Președintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI”, a scris Băsescu, luni, pe Facebook.

„Nu am primit nici o informare de la SRI pe această temî” – a declarat Băsescu.

Iohannis se ascunde după cireș. Informările pe care le primeşte preşedintele României sunt secrete şi strict secrete, a precizat luni Administraţia Prezidenţială.

Precizările Preşedinţiei vin după ce SRI a informat luni că a trimis, în ultimii cinci ani, circa 100 de informări despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate, inclusiv legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti.

Sursa citată a menţionat că informările au conţinut şi ‘aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară’.

‘Dreptul la sănătate este un drept constituţional. Iar SRI acţionează împreună cu celelalte instituţii partenere pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituţionale ale cetăţenilor. SRI informează decidenţii legali despre vulnerabilităţile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară’, a arătat SRI.

SRI informase și pe ultimii 6 Miniștri ai Sănătății

Toți ultimii 6 miniștri ai Sănătății au avut pe masă informări de la SRI despre dezinfectanți și infecțiile nosocomiale. Dar, tot în ultimii 5 ani, Spitalul SRI a făcut 63 de achiziții directe, fără licitație, de la Hexi Pharma.

O sursă a Serviciului Român de Informații face public un document pe care l-a trimis ofițerilor săi de legătură în octombrie 2014. În document, medicul epidemiolog detalia trucarea unei licitații la Spitalul Județean, unde a câștigat distribuitorul celui mai mare producător din lume, francezii de la Anios.

Vreme de 8 ani, epidemiologul a explicat ofițerilor SRI cum mor oamenii în spitalele prost dezinfectate și cum se multiplică bacteriile, potrivit tolo.ro.

„Bacteriile tratate cu substanțe slabe capătă imunitate și o transmit generației viitoare de bacterii”, spune alt medic, de la „Sf. Pantelimon”.

Doctorul susține că la secția ATI de la „Sf. Pantelimon” rata mortalității în weekend a ajuns la 40%.

„Am făcut informări despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți folosiți în spitale”, susţine SRI.

În același timp, la spitalul SRI de vis-a-vis de liceul „Tudor Vianu” o altă firmă câștigă licitațiile, dar conducerea spitalului semnează cu Hexi Pharma 63 de încredințări directe. Miniștrii Sănătății neagă însă că au primit astfel de informări de la Serviciu.

„Nu am sesizat vreun efect după informările mele. Licitațiile s-au trucat în serie. Substanțele neconforme au intrat în spitale. Cei din SRI îmi spuneau că fac și ei informări mai sus și că nu se întâmplă nimic. Iar eu le ziceam că, din cauza dezinfectanților cu mari probleme de calitate, mor oameni pe capete”, a spus doctorul epidemiolog.

Unul dintre documente are 20 de pagini și a fost trimis către Serviciul Român de Informații pe 27 octombrie 2014. În el este detaliat felul în care un distribuitor al firmei franțuzești Anios urma să câștige o licitație la Spitalul Județean din localitate.

Anios este cel mai mare producător de dezinfectanți din lume. Firmă cu 115 ani vechime, Anios tocmai a cumpărat o fabrică gigantică în Turcia, a intrat în forță pe piața din Brazilia și negociază cu guvernul Chinei.

Sursa: Fluierul.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *