Putin are alt interes în Siria decât cel de al salva pe dictatorul sirian

sirian warDincolo de raţiunile politice ale intervenţiei recente a Rusiei în Siria, accesul la resursele naturale ale statului aflat acum în centrul atenţiei internaţionale este la fel de important. Și asta în condițiile în care, în ultimii patru ani, în zona Siriei au fost descoperite noi zăcămite de gaze și petrol.

La prima vedere pare un conflict cu tentă militară, dar în realitate are o miză economică și geostrategică. Practic, Rusia deține o bază militară în portul sirian Tartus, care îi înlesnește controlul în acea zonă a mării Mediterane. Cu atât mai mult cu cât NATO și Uniunea Europeană s-au extins spre est.

„Miza fundamentală a ceea ce se întâmplă în Siria sunt de fapt interesele economice ale puterilor regionale și ale marilor puteri”, a arătat la Adevărul Live Financiar profesorul de politologie Antonio Momoc.

Acesta corelează evenimentele cu tentă militară din Siria cu recentele descoperiri de zăcăminte din apropierea sa. „Este vorba de două lucruri. Trebuie să ne gândim în ce poziție se află Siria din perspective zăcămintelor deja existente și să ne uităm că această țară se găsește în primii 15 mari producători de energie, respective petrol și gaze natural. Și asta corelat cu descoperirile recente care ar face din Siria un jucător și mai important decât este în momentul de față”, argumentează Momoc.

Foamea de resurse

Analistul nu exclude interesele la nivel regional pe care le-ar putea avea Arabia Saudită, Iranul, Irak, Qatar sau Emiratele Arabe, din perspectiva principalelor țări producătoare de petrol și gaze. „Siria pare un jucător secundar și nu prea, pentru că ea este foarte aproape de toți acești jucători, dacă ținem cont de descoperirile recente”, mai spune Antonio Momoc.

Potrivit acestuia, zăcămintele care au trezit interesul asupra regiunii se găsesc în zona apelor internaționale ale Mediteranei, lângă Siria, Cipru, Israe și Liban – zăcăminte estimate la patru miliarde de metri cubi de gaze naturale și 1,6 miliarde de barili de petrol.

Cu asemenea resurse în apropiere, Siria ar putea deveni interesantă și ca teritoriu pentru oleoductele sau magistralele de petrol care ar putea-o traversa și nu ar putea fi evitată în drumul spre Europa. Și asta în condițiile în care prin Siria trec magistrale dinspre Irak spre Turcia, care au făcut deja obiectul agresiunilor militare ale armatei turce.

Imaginea completă a conflictului din zonă include și interesul Iranului, care colaborează deja cu trupe cu forțele ruse dislocate în regiune. Pe tot acest fond al tensiunilor civile din zonă, dar și a resurselor naturale descoperite recent, Rusia are tot interesul să-și apere și poziția sa de mare jucător pe piața petrolului și a gazelor naturale.

În toată această desfășurare de forțe contează mult și poziția geostrategică și zona de influență rusească. „Zona de influență a Rusiei este afectată de mai mulți factori. În primul rând este vorba de NATO, care se apropie de est prin Ucraina. Pe de altă parte e vorba de controlul pe care Rusia nu-l mai poate avea în nordul Africii, unde, urmare a primăverii arabe, o parte din aceste țări au trecut prin alegeri, iar altele sunt dominate de conflicte civile”, explică Antonio Momoc motivele pentru care Rusia vrea să-și consolideze poziția în zona Golfului.

Din punct de vedere social, pe fondul războiului civil ce durează în Siria de mai bine de patru ani, dar și în actualul context politico-economic, analiștii sunt de părere că valul de refugiați nu se va opri curând. Conflictul din Siria, crede Antonio Momoc, va fi unul pe termen lung, mai ales că Rusia va continua să-și întărească poziția în zonă.

sursa: adevarulfinanciar.ro

 loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *