Polonia şi Ungaria răspund la criticile făcute de Bill Clinton la adresa politicii lor interne

bill clintonBill Clinton a făcut căteva atacuri la adresa Ungariei și Poloniei, acuzându-le că râvnesc la o „dictatură autoritară” iar astăzi, a primit replica oficialilor de la Budapesta prin vocea ministrului de Externe care spune că afirmațiile lui Clinton sunt ofensatoare și inacceptabile, informează AFP.

În plină campanie la americani, Ungaria și Polonia au devenit ținta comentariilor critice ale fostului președinte Bill Clinton care a declarat următoarele:

„Polonia și Ungaria s-au trezit că democrația e o treabă prea complicată, iar acum vor lideri de tipul lui Putin”. Mai mult, soțul candidatei din partea democraţilor pentru alegerile prezindențiale din SUA a afirmat că cele două țări est europene „nu ar fi fost libere acum, fără eforturile Americii”.

„Polonia si Ungaria, doua tari care nu ar fi libere fara Statele Unite si lungul Razboi Rece, au decis acum ca democratia creeaza prea multe probleme”, a declarat Clinton, intr-un meeting electoral al sotiei sale Hillary in New Jersey, vinerea trecuta.

„Vor un guvern a la Putin: dati-mi o dictatura autoritara si tineti afara strainii, asta nu va reaminteste de nimic?”, a adaugat Clinton. Acesta a facut aluzie la regimul autoritar instaurat de presedintele Rusiei. Fostul presedinte american a sugerat ca astfel de derive ameninta SUA daca Donald Trump preia conducerea Casei Albe.

Afirmatiile lui Clinton, preluate cu intarziere de presa poloneza, au starnit proteste in cadrul guvernului conservator si satisfactie in randul opozitiei care acuza puterea ca se indeparteaza de principiile democratice.

„Daca cineva afirma azi ca Polonia nu este o democratie, inseamna ca este intr-o stare ce necesita o examinare medicală”, a spus Kaczynski, marti seara, in fata presei.

Acesta a acuzat „mass media si alti factori” care „creeaza o imensa neintelegere in lume”.

„Aceste lucruri ar putea sa aiba efect asupra starii de spirit a fostului presedinte al Statelor Unite care pare să aibă probleme medicale. Nu pot sa imi explic altfel”, a adaugat presedintele partidului Dreptate si Justitie (PIS), la putere in Polonia dupa alegerile din octombrie.

„Trebuie sa ne ceara scuze, pentru ca declaratii de acest gen sunt nu doar lipsite de fundament, dar ne ranesc foarte mult”, a declarat premierul polonez Beata Szydlo.

În replică, ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, a declarat că „nimeni, nici măcar Bill Clinton, nu-și poate permite să jignească poporul ungar în acest fel”. Şeful diplomației de la Budapesta i-a reamintit lui Clinton că ungurii și-au ales guvernul în urma unor alegeri democrate, chiar dacă alegerea lor nu este pe placul fostului președinte american, ne informează aceaşi sursă.

Ministrul ungar al Afacerilor externe, Peter Szijjarto, i-a cerut lui Clinton sa „nu insulte” ungurii.

„A minimiza lupta ungurilor pentru libertate in aceasta maniera este inacceptabil. Evident, Bill Clinton stie bine ca ungurii au decis viitorul Ungariei in alegeri parlamentare democratice. Poate ca nu ii place decizia luata, dar acesta nu este un motiv suficient pentru (…) a-i insulta”, a spus el.

sursa: fluierul.ro

 loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *