POLONIA SE OPUNE COTELOR OBLIGATORII DE IMIGRANȚI. Polonia NU VREA să primească refugiaţi, din cauza ameninţărilor de la securitatea ţării

nu_refugiati_34224200

Intr-o declarație acordată postului de radio local RMF, oficialul polonez a apreciat că pentru Uniunea Europeană ar trebui să fie prioritară ajutarea refugiaților sirieni în statele limitrofe, precum Turcia, Liban și Iordania, nu redistribuirea lor în statele blocului comunitar.

Vor fi acceptați numai acei refugiați care prezintă ‘certitudinea deplină că nu pot pune în pericol securitatea Poloniei și a polonezilor’, a precizat Mariusz Blaszczak, amintind că mulți migranți prezintă documente false.

Declarația sa survine la două zile după ce liderul partidului conservator de guvernământ, Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslav Kaczynski, a declarat că Polonia nu va accepta refugiați, motivând că aceștia reprezintă o amenințare pentru siguranța națională în contextul atacurilor teroriste care au avut loc în alte țări europene. De asemenea, Kaczynski a precizat că Polonia se va opune oricărei directive comunitare care ar obliga statele membre să plătească amenzi dacă nu primesc migranți.

Comisia Europeană a propus oficial instituirea unui mecanism automat și permanent de împărțire prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene a tuturor migranților care vor sosi în blocul comunitar, precum și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Acest mecanism vine suplimentar față de cel adoptat în luna septembrie și care prevede redistribuirea a 160.000 de migranți. ‘Suntem împotriva acestei posibilități, întrucât ea diminuează suveranitatea națională a statelor UE, mai ales a celor mai slabe, iar noi dorim să ne păstrăm independența’, a subliniat Kaczynski, informează Agerpres.

Cotidianul Rzeszpospolita a scris în ediția de luni că primii 100 de migranți (65 aflați în taberele din Grecia și 35 din Italia) ce ar urma să fie transferați în Polonia, conform cotelor decise în septembrie, încă nu au fost relocați. Aceeași sursă relatează și despre lipsa de cooperare a Italiei, care nu facilitează autorităților poloneze contactul direct cu acești refugiați pentru efectuarea verificărilor necesare.

Precedentul guvern polonez, condus de liberalii din Platforma Civică (PO), a acceptat în septembrie o cotă de 7.000 de refugiați, dar conservatorii ajunși la putere o lună mai târziu au refuzat până în prezent aplicarea acestor cote, iar săptămâna trecută Polonia s-a alăturat celelalte trei țări ale Grupului de la Vișegrad în respingerea cotelor automate propuse de executivul comunitar.

sursa: fluierul

 loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *