Mici, dar răi. Estonienii vor trage în „omuleţii verzi” fără somaţie

MG_3228

Estonia a anunţat că nu va tolera niciun fel de prezenţă militară neidentificata şi că militarii estonieni vor trage fără avertisment în aşa-zişii „omuleţi verzi” ruşi, dacă aceştia vor intra pe teritoriul țării, scrie independent.md, citand paginaderusia.ro.

„Dacă persoane fără însemne militare vor comite atacuri teroriste în țara dvs., va trebui să trageţi,” a declarat comandantul Forțelor de Apărare din Estonia, generalul Riho Terras, într-un interviu cu Financial Times.

Rusia a folosit militari fără însemnele vreunei armate pentru a ocupa Crimeea. Așa-numiţii „omuleţi verzi” au fost denumiţi de presa rusă „forţe de auto-apărare din Crimeea”, deşi mass media occidentală a dedus imediat că este vorba despre trupe ale armatei ruse. Deşi președintele rus Vladimir Putin a negat implicarea armatei ruse în evenimentele din Crimeea, mai târziu el a confirmat faptul că soldații din Federația Rusă au ocupat obiectivele de stat din Crimeea şi au fost în spatele organizării referendumului.

Riho Terras declară că Estonia și vecinii săi nu sunt Ucraina, dar că estonienii „au o foarte bună cunoaștere a ceea ce se întâmplă în Rusia și vor fi gata. El a spus că apariția „omuleţilor verzi” este un semn de „război hibrid”, care „nu reprezintă nimic nou.”

El a reamintit, de asemenea, principiul apărării colective în memorandumul NATO și a declarat că Alianța trebuie să fie pregătită să apere pe oricare dintre țările membre. Potrivit lui, este important ca autoritățile ruse să ştie acest lucru.

Generalul Terras a cerut țărilor din NATO să mențină cheltuielile de apărare, pentru că orice tăiere din bugetul de stat afectează securitatea altor membri NATO. El a sugerat ca ţările NATO să menţină cheltuielilor pentru apărare la cel puțin 2% din PIB și a criticat Marea Britanie, care a anunţat că va reduce cheltuielile de apărare.

În Estonia, recent au fost finalizate exercițiile militare la scară largă, care au implicat 13 mii de militari.

Totodată, conducerea militară a Estoniei, Letoniei și Lituaniei a pregătit o cerere oficială pentru desfăşurarea de baze NATO în regiune. „Aceasta este o solicitare pentru a forma o nouă unitate după modelul Brigăzii de la Berlin, care, în timpul Războiului Rece a staţionat în Germania,” – a declarat Terras pentru publicația The Times.

sursa: inliniedreapta.netloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *