Michel Eltchaninoff: Ce se întâmplă în capul lui Putin?

Putin123

„În capul lui Putin” (Dans la tête de Vladimir Poutine) este titlul unei cărți în care Michel Eltchaninoff analizează doctrina care determină astăzi viziunea președintelui rus asupra lumii și politica Rusiei.

Profesor la Sorbona, redactor al prestigioasei Philosophie Magazine, cercetator al operei lui Dostoievski – și dintr-o dată a decis să scrie despre Putin-filosoful? În realitate Putin nu are nicio legatura cu filosofia, desi deseori a fost auzit citand din Kant, Soloviov, Berdiaev, și chiar o dată a facut cadou guvernatorilor de regiuni şi oficialilor guvernamentali un volum despre gânditorii ruși din secolele XIX și XX …

Interesul lui Michel Eltchaninoff fata de acest personaj si subiect poate fi explicată prin faptul că el este descendent al emigranților ruși, nepotul preotului Alexandr Elchaninov. Urmăreste evoluțiile din Rusia si este ingrijorat de viitorul ei.

Autorul cărții „În mintea lui Putin” crede că în Rusia a aparut o noua doctrină națională, care ar trebui analizata în mod serios, pentru a înțelege ce se va întâmpla cu aceasta țară și vecinii săi. Doctrina este creata, desigur, nu numai de președintele, dar în cuvintele și acțiunile sale ea se manifestă cel mai clar.

Eltchaninoff sintetizeaza doctrina intr-o triada: conservatorism, teoria „căii rusesti” speciale, moștenita de la slavofili și eurasianismul.

El detaliază punctele de vedere ale Nikolai Berdiaev, Vladimir Soloviov, Ivan Ilyin și alți filosofi ruși (în special, anti-occidentalului Nikolai Danilevsky sau „Nietzsche rus” Konstantin Leontiev), care definesc astăzi viziunea lui Putin asupra lumii şi legitimează puterea pe verticală a presedintelui rus.

Autorul unui articol din Frankfurter Allgemeine Zeitung sintetizeaza acest concept într-o propozitie mai puțin academica: „Să arăţi curul Occidentului”.

Nu are sens sa analizam conceptele filosofilor enumerati. Poate doar sa spunem cate ceva despre Ivan Ilyin: o figura cu adevarat odioasa. Gânditor religios, unul dintre liderii spirituali ai emigrației albe, Ilyin a creat ideologia patriotismului de stat rusesc. El credea că Rusia are propriul drum, iar democrațiile occidentale nu au ce s-o invete. Concepte populare astazi in Rusia – „lider național” și „repere spirituale” – sunt din vocabularul său. Ivan Ilyin a argumentat naționalismul ca „o stare adevărata și justificata”, care l-a condus, printre altele, la următoarea concluzie: „Fascismul a avut dreptate, deoarece este rezultatul unor sentimente patriotice naționale sănătoase”.

Filozofia lui Ilyin este foarte aproape de Nikita Mihalkov, care se crede ca i-ar fi „deschis ochii” lui Putin. Iar după ce președintele rus de mai multe ori l-a citat pe Ilyin în discursurile sale, filosoful rus a început sa fie considerat în cercurile guvernamentale drept o autoritate spirituală necontestata. Cu toate acestea, Ivan Ilyin, Konstantin Leontiev, Lev Gumilyov cu ideea lui de spațiu eurasiatic, opus „lumii de la Atlantic” reprezinta aripa cea mai reacționară din marea cultură rusă.

Desigur, Putin citeaza şi din Nikolai Berdiaev. Aici Eltchaninoff este categoric: Putin nu cunoaște filozofia lui Berdiaiev, probabil că cineva dintre consilierii sai greșeşte intentionat sau din neştiinta. Berdiaiev a fost un adversar categoric al conservatorismului politic și a ideologiei imperiale. Una dintre cele mai importante categorii din filozofia sa este cea de libertate, de om liber.

citiţi mai mult pe paginaderusia.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *