Lovitură de graţie pentru Biserica Ortodoxă Rusă. Parlamentul Ucrainei cere Patriarhului Ecumenic autocefalia Bisericii Ortodoxe ucrainene

85519_1

Rada Suprema a Ucrainei a adoptat o declaratie adresată Patriarhului Ecumenic de la Constantinopol în care îl roagă să acorde autocefalie (independenta) Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

În declaratie, deputații ucraineni subliniază faptul că timp de doi ani Ucraina suferă de pe urma agresiunii armate din partea Federației Ruse, care a anexat Crimeea.

În aceste condiții, poporul din Ucraina „nu mai accepta ideea unității bisericii cu Preafericitul Părinte Patriarh al Moscovei, Kirill, care nu numai că nu a apărat creștinii ortodocși din Ucraina, care au suferit de pe urma agresiunii ruse, dar, de asemenea, a devenit unul dintre principalii ideologi ai „lumii ruse” și, în consecință, unul dintre arhitecții războiului rus împotriva Ucrainei.

Având în vedere acest lucru, deputații cer invalidarea actului de la 1686, care a fost adoptat cu încălcarea canoanele sacre ale Bisericii Ortodoxe. În plus, deputatii roaga Constantinopolul să ia parte în mod activ în depășirea consecințelor separării bisericii din Ucraina prin convocarea, sub auspiciile Patriarhiei Ecumenice, a Sinodului ucrainean de unificare, care ar rezolva toate disputele din sanul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

„Pentru binele Bisericii Ortodoxe din Ucraina și integritatea poporului ucrainean să publice tomosul autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, pe baza căruia sa poata lua locul său de drept în familia Bisericilor Ortodoxe” – cere parlamentul ucrainean.

sursa: paginaderusia.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *