Le Temps: Putin îşi doreşte un „Vatican ortodox” pe Athos, dar condus de la Kremlin

2-16

Programat pentru 16-27 iunie, Marele Sinod Panortodox din Creta riscă să nu mai aibă loc, scrie ziarul elvețian Le Temps.

Pregătirile pentru acest eveniment „mare și sacru” se fac de mai bine de un secol. Dar de atunci, mai multe biserici autocefale au amenințat că vor boicota Sinodul Panortodox care va avea loc 16-27 iunie, pe insula grecească Creta, această întâlnire istorică a reprezentanților creștinismului ortodox este sub semnul întrebării.

În ultimele câteva luni, acest eveniment este aspru criticat de unii capi de biseric conservatori, care cred că Sinodul capata un caracter prea ecumenic. Pe 1 iunie, Sfântul Sinod al Bulgariei a cerut amânarea Sinodului Panortodox de la Creta. În caz contrar, Patriarhia Bulgară va refuza să participe.

În comunicatul Biserii Ortodoxe din Bulgaria se menţioneaza nemulțumirea faţă de agend impusa a Marelui Sinod da „și a organizarii evenimentului”, care pune sub semnul întrebării egalitatea bisericilor autocefale”. Experții au fost surprinși de o astfel de mișcare îndrăzneață și riscantă. Pe 2 iunie, presa bulgară a dezvaluit existenta unei scrisori confidențiale a Patriarhului Kirill al Moscovei, în care acesta face cereri identice celor redactate de clerul bulgar.

Mesajul adresat Patriarhului Bartolomeu I și reprezentanților celor 14 biserici autocefale, invitate la Creta, suna ca un ultimatum.

patriarch-kirill-president-medvedev-premier-putin

În scrisoare este vorba în special despre aşezarea membrilor Marelui Sinod: potrivit Patriarhului Kirill, participanții trebuie să fie așezaţi la aceeași masă în semicerc, care ar trebui să accentueze egalitatea și unitatea Bisericii, altfel acest aspect „va fi un obstacol de netrecut în calea participării noastre la dezbatere”, se arata in document.

Potrivit observatorilor, mesajul lui Kirill poate fi privit ca o încercare de a anula Sinodul sau or idicare de miza cu doar câteva zile înainte de începerea evenimentului. De asemenea, exista speculatii cu privire la intenția lui Kirill de a contesta supremația lui Bartolomeu la acest Mare Sinod și în cele din urmă să preia conducerea crestinilor ortodocsi in lume.

„Într-adevăr, după exprimarea boicotul bulgar, Patriarhia Moscovei i-a cerut lui Bartolomeu o reuniune de urgenta înainte de Sinod, pentru a lua în considerare oportunitatea organizarii evenimentului, în lumina evenimentelor recente. Patriarhia Constantinopolului a răspuns sec, invitând toți participanții să participe la „Marele si Sacrul” Sinod în data stabilită.

„Pentru a contesta în mod eficient această conducere bizantină, Patriarhul Moscovei, șeful unui număr mare de credincioși, se folosește cu pricepere de alianțele create încă din epoca sovietică. Totodata, spre deosebire de colegii sai de la Constantinopol, Kirill dispune de resursele financiare imense oferite cu generozitate de Kremlin, care vede în biserica rusa o pârghie suplimentară în rezolvarea problemelor internaționale.

Ultimul vis al președintelui Vladimir Putin este crearea unui „Vatican ortodox”, sub auspiciile Moscovei şi care sa aiba „sediu”, de exemplu, pe Muntele Athos, pe care şeful Kremlinului cu mare pompa l-a vizitat recent”- scrie Le Temps.

sursa: paginaderusia.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *