În ce crede un rus trezit brusc din somn

WW2

Daca trezesti pe un consumator traditional de propaganda ruseasca din somn și îi ceri sa-ti spuna in ce crede, el va izbucni automat: „Bunicii au infrant fascismul!”, „Krîmnaș (Crimeea e a noastra)!”, „Rusia – campioana!” și din nou va adormi, scrie pentru DW comenatatorul Igor Eydman.

Redam in continuare comentariul autorului.

Ideologia statului lui Putin se bazează pe trei piloni ai propagandei: glorificarea războiului din trecut, actualele victorii politico-militare și cele sportive. Primitiv, dar eficient. La urma urmei, această triadă ideologică este magulitoare pentru oameni, îi face să se simtă „învingatori”.

Kremlinul a calculat foarte precis punctul dureros al psihologiei sociale. Rușii care au experimentat durerosii ani ’90, „cea mai mare catastrofă geopolitica a secolului 20” (dupa Putin), care se simt niste ratati în urma reformelor de piață, au mare nevoie de iluzia succesului. Dacă nu personal, cel puțin al țarii. Jucand pe această traumă sociale persistenta, autoritățile obtin loialitatea necondiționată a populației.

Ideologia ruseasca oficiala semana cu cea a fanilor sportului. Și ei împart lumea în „ai nostri” și „dușmani”, care trebuie invinsi cu orice pret. Ca și în mediul suporterilor sportului, în elita conducătoare ruseasca domina cultul puterii, perceput ca fiind singura cale de a rezolva cele mai multe probleme. Cei slabi sunt batuti, ii place lui Putin sa spuna și „cine ne-a lovit, nu apuca sa traiasca trei zile”.

Mulți ruși percep politica mondială ca pe un fel de campionat mondial. Ei stau la televizor în postură de suporter cu pumnii înclestati si retraiesc pentru „ai nostri”, adică pentru cei care în acst moment sunt prezentati astfel de propagandă. Așa a fost în timpul capturării Crimeei, a luptelor din Donbas, bombardamentelor din Siria.

Puțin probabil ca fanii ruși din Marsilia ar îndrăzni la excese daca nu era ura fata de dușmanii străini, care ar trebui batuti cu orice preț.

Cel de-al treilea reper

„Ideologia victoriei” dobândește, treptat, trăsăturile unui totalitarism. Pentru ca societate, in „lupta pentru victorie” ar trebui să fie monolit. Așa cred si cei de la televiziunea de stat rusa. Recent, autorul filmului german despre scandalul de dopaj Hajo Seppelt a indus-o in stare de șocat pe jurnalista rusa, spunându-i că independența jurnalistului este mai importantă decât dragostea pentru țară. La urma urmei, în logica noii ideologii de stat – activitatea profesionala este doar o forma a datoriei patriotice la locul de muncă. Prin urmare, toți oamenii ar trebui să fie, în primul rând, „prietenii țării lor”, și abia apoi jurnaliști, sportivi sau miniștri.

Autorităților actuale, pentru a se menține populare, au nevoie periodic sa prezinte publicului o nouă „victorie”. Pentru a face acest lucru în sport și politică au folosit aceleași metode infracționale, operațiuni speciale sub acoperire. Un exemplu tipic este Olimpiada de la Soci.

Pentru prima dată în practica mondială, spune fostul șef al laboratorului anti-doping din Moscova, organizatorii au creat un sistem „industrial” care asigura sportivilor rusi dopaj, inclusiv substituirea în masă ale testelor de dopaj.

sursa: paginaderusia.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *