Gruparea “64 de comitate” dorea să obţină finanţare din Rusia pentru a face atentate pe teritoriul României

64 comitate

Procurorii DIICOT arată, în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe liderii grupării HVIM “64 Comitate”, Istavan Attila Beke şi pe Zoltan Szocs, că gruparea extremistă avea legături cu celule separatiste ale IRA, Mişcarea Naţională Bulgară şi Mişcarea Naţional Democrată din Republica Moldova şi, de asemenea, doreau să obţină o finanţare din Rusia.

Într-o altă acţiune teroristă ar fi urmat să fie „aruncată în aer” reţeaua de transport a gazelor naturale extrase din Ardeal. Procurorii DIICOT au interceptat discuţii în care erau plănuite şi alte acţiuni teroriste după ce urma să fie finalizat atentatul pus la cale de Istavan Attila Beke şi Zoltan Szocs cu ocazia paradei de Ziua Naţională a României, 1 Decembrie 2015. Unul dintre ele viza „aruncarea în aer” a magistralei de transport al gazelor naturale din Ardeal.

x: Am zis că ar trebui acţiuni mai dure (…).
y: În ceea ce priveşte harta de gaze(…) dacă ruşii închid… de fapt, ucrainenii, că prin Ucraina trece conducta dublă de gaze, conducta de tranzit… Una din ele a fost aruncată în aer. Dar cealaltă funcţiona. Există două că în caz că sunt probleme cu una, cealaltă e funcţională. Întrebarea a fost ce se va întâmplă în caz că ambele vor fi aruncate în aer? Cantitatea de gaze spre Europa va scădea cu 30%. Asta e. El mi-a dat harta. Deci din Ardeal… aici sunt zăcămintele de gaz, o conducta mare duce spre Bucureşti şi una spre Moldova. Atâta l-am bătut la cap pe Laci încât s-a interesat şi a descoperit unde se află până şi ultima/ultimul (…).
x: Pe la noi trec două conducte….
z: Sunt sub pământ.
y: Da, dar peste pâraie trec pe la suprafaţă.
x: Da? (…)

SZOCS ZOLTAN: Ar trebui să o aruncăm în aer tocmai în ziua de Crăciun.

Discuţiile au fost interceptate în timpul şedinţei FRONT a luptătorilor din Mişcarea pentru Tineret „64 de Comitate – HVIM” şi sunt cuprinse în rechizitoriul obţinut de agenţia News.ro prin care au fost trimişi în judecată Istavan Attila Beke şi Zoltan Szocs, liderii grupării. Beke Istvan şi Zoltan Szocs au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc, în judeţul Covasna, dosarul urmând să fie judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

Zoltan Szocs va fi judecat pentru instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, iar Beke Istvan Attila pentru tentativă la cele două infracţiuni. Ambii sunt în arest preventiv, procurorii propunând instanţei menţinerea măsurii preventive. Beke şi Szocs sunt acuzaţi că au încercat să comită un atentat de 1 Decembrie 2015, la Târgu Secuiesc, în judeţul Covasna. Ei sunt membri ai grupării Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate” (HVIM) Transilvania, parte a grupării maghiare omonime, de extremă-dreapta şi care militează pentru refacerea „Ungariei Mari”.

Experimentul judiciar arată că explozibilii separatiştilor maghiari HVIM ar fi avut consecinţe letale

În cadrul anchetei de terorism cu privire Istavan Attila Beke şi Zoltan Szocs, liderii Mişcării pentru Tineret „64 de Comitate – HVIM”, procurorii DIICOT au cerut mai multe experimente judiciare prin care să se poată demonstra în ce măsură compoziţia explozibililor care urmau să fie detonaţi la Târgu Secuiesc ar fi avut efecte letale.

Expertiză judiciară cerută de DIICOT s-a făcut doar cu 10% din cantitatea de explozibil din care urmau să se facă bombe
„Pe exteriorul dispozitivelor explozive improvizate (DEI) urmau a se aplică bile de airsoft, cuie de genul celor identificate cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la domiciliul/reşedinţa inculpatului Beke Istvan Attila, respectiv pietriş cu granulaţie cuprinsă între 0,5 şi 1 cm a cărui antrenare/accelerare prin explozie se produce în momentul iniţierii unor astfel de dispozitive în loc public”, se arată în rechizitirul DIICOT.

„Experimentul judiciar a avut loc la dată de 19.02.2016 şi a relevat faptul că, detonarea în public a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI) confecţionat doar prin utilizarea a 10% (…) din cantitatea de amestec exploziv de substanţe conţinută de materiile explozive procurate în mod ilegal de inculpatul Beke Istvan Attila ar fi produs efecte similare cu explozia în public a unei grenade defensive americane tip MK2, constând într-o gama largă de vătămări corporale persoanelor, mergând până la letalitate şi distrugeri materiale bunurilor aflate în rază de acţiune a exploziei ce depăşeşte semnificativ limitele topografice ale Pieţei Gabor Aron din Târgu Secuiesc a cărei lăţime măsurată între clădiri este de până în 40 de metri”, arată procurorii în concluziile cu privire la experimentul judiciar.

Anchetatorii spun că, în toate cele şapte experimente judiciare pe care le-au realizat cu sistemele de detonare puse la cale de inculpaţi, nu a existat niciun rateu, fiind vorba despre explozibili foarte eficienţi. În total, potrivit rechizitoriului DIICOT, urmă să se folosească la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României cantitatea de 1,546 kg de amestecuri explozive de substanţe interzise la deţinere.

Gruparea „64 de comitate” dorea să obţină finanţare din Rusia după organizarea unor atentate în România

Procurorii DIICOT arată, în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe liderii grupării HVIM „64 Comitate”, Istavan Attila Beke şi pe Zoltan Szocs, că gruparea extremistă avea legături cu celule separatiste ale IRA, Mişcarea Naţională Bulgară şi Mişcarea Naţional Democrată din Republica Moldova şi, de asemenea, doreau să obţină o finanţare din Rusia. Procurorii DIICOT arată că membrii „Mişcării de Tineret 64 de comitate HVIM” înlesniseră mai multe legături cu grupări separatiste, unele dintre ele cunoscute pentru că au comis atentate teroriste în Europa.

Printre acestea se numără Gruparea Separatistă Bască ETA, ”Mişcarea pentru Suveranitatea celor 32 de Comitate din Irlanda de Nord” care patronează aripa militară IRA, precum şi cu organizaţii ostile României care militează deschis pentru dezmembrare teritorială: Mişcarea Naţională Bulgară – VMRO; Mişcarea Naţional Democrată – MND din Republica Moldova, notează procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au descoperit că, în urmă atentatelor care urmau să aibă loc la Târgu Secuiesc, se dorea că următoarele acţiuni teroriste comise pe teritoriul României să primească finanţare din Rusia.

SZOCS ZOLTAN: Dar cât e de sigur că ne-ar susţine?
X: Ruşii? Foarte sigur. Doar că aşteptă să existe o organizaţie puternică care să şi arate ceva.
Y: S-ar putea face rost de finanţare pentru aşa ceva?
Z: Eu de unde să ştiu?
Y: Dacă (…) ne-ar finanţa cu ceva.
X: Nimeni, până nu sunt acţiuni.
SZOCS ZOLTAN: Problema cu acţiunile este că şi pentru organizarea lor este nevoie de bani. E cea mai…
X: Depinde de acţiune. Pe internet există o grămadă de reţete privind prepararea materialelor explozibile. Eu am adunat tot, am de toate. Începând de la gaze paralizante, cum se pot prepara gaze de luptă, până şi la cel mai complex. Că arabii postează tot pe internet. (…) Doar trebuie să ştii unde să cauţi, se arată în actul de sesizare a instanţei obţinut de agenţia News.ro.

De altfel afinitatea extremiştilor maghiari pentru acţiunile Rusiei în zona de est a Europei era susţinută inclusiv public de membrii Mişcării „64 de Comitate – HVIM”. În cursul anului 2014, pe pagină de Facebook a HVIM Transilvania a fost postat un comunicat intitulat ”Susţinerea patriotică a Rusiei”. În textul comunicatului au fost evidenţiate mesaje de susţinere la adresa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina, dar şi de solidarizare ”în contrast cu principiile liberale occidentale şi sub semnul dreptăţii, îi susţinem pe ruşii care luptă pentru libertatea lor!

Afirmăm că Ucraina Subcarpatică nu este Ucraina, Pământul Secuiesc nu este România! Trebuie să devenim luptători pentru libertate şi să luptăm pentru independenţa noastră, ca vârf de lance al Estului!”, se mai arată în rechizitoriu. În fotografiile postate pe pagină Oficială de Facebook apar luptători HVIM alături de steagul Rusiei.

Sursa: presalibera.net

 loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *