Femeile musulmane din Balcani se căsătoresc cu bogații arabi din Golf Persic. Acceptă poligamia și Șaria

poligami-di-arab-saudi-keluarga

După mai multe valuri de turişti şi investitori din Golf, Bosnia şi Herţegovina a ajuns acum în faţa unui nou fenomen – bărbaţii arabi se căsătoresc cu localnicele, care rămân însă în ţară în aşteptarea vizitelor soţilor lor poligami.

O femeie de 36 de ani din Sarajevo, mamă a doi copii, le vorbeşte celor de la Balkan Insight cum a ajuns cea de a doua soţie a unui arab. Acesta din urmă, în vârstă de 51 de ani, a venit în Bosnia pentru a deschide o mică afacere în Sarajevo.

La scurt timp, o altă bosniacă căsătorită cu un arab le-a facut cunoştinţă şi i-a explicat femeii ca bărbatul îşi caută o nouă soţie în Sarajevo. “Am fost de acord cu acest gen de mariaj, ştiind ca nu sunt singura lui soţie, nimeni nu m-a minţit”, spune femeia.

Asemenea căsătorii au devenit un fenomen în ultimii ani. Zeci de mii de vizitatori din Golf vin în Bosnia în fiecare an, atraşi de clima blândă şi de faptul că peste jumătate din populaţia ţării este de religie musulmană. Acordul pentru căsătoriile cu femei bosniace este dat de fraţi sau de taţi.

Au loc căsătorii religioase, însă certificatele emise de imami nu sunt recunoscute în Bosnia. Femeia intervievată de Balkan Insight spune că ştie cel puţin alte 20 de bosniace care s-au căsătorit cu arabi ce mai au soţii şi spune ca se întâlneşte deseori cu ele şi se roagă împreună.

Totul se întâmplă în afara legii, pentru că asemenea căsătorii nu sunt permise de regulile Comunităţii Islamice din Bosnia şi Herţegovina şi nici de stat, care îi obligă pe imami să oficieze ceremonia abia după ce cuplul s-a căsătorit conform Codului Familiei.

Legea este însă eludată, în primul rând din cauza sărăciei. Femeia recunoaşte că factorul material este foarte important în această decizie, atât pentru viitoarele soţii, cât şi pentru familiile lor. Bărbaţii arabi prefere de regula femei foarte credincioase. “Conceptul poligamiei nu mi-e străin. Îl înţeleg şi în Bosnia se întâmplă în cazul mai multor oameni decât se crede”, spune ea.

Avocaţii sunt împotriva acestei practici. “Este un lucru esenţial în legislaţia europeană. Este imposibil să aplici sharia, care arăta că un bărbat se poate căsători cu mai multe femei”, spune avocatul Esad Hrvacic. El spune că în Bosnia şi Herţegovina nu se prevăd amenzi pentru poligamie.

Bărbaţii vin în general din Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Libia şi Kuweit. Caută în general femei care sunt divorţate şi au copii, pentru a le asigura un viitor mai bun şi pentru a-şi asigura fidelitatea viitoarei soţii.

“Soţul meu vine în fiecare lună. Vorbim în fiecare zi. Am o fiică din prima căsătorie şi ştiam că el are o altă soţie. Nu este o problemă. Sharia ne dă aceleaşi drepturi”, spune o tânără bosniacă de 23 de ani.

sursanapocanews.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *