„Fantomele albe” de Mărăşeşti duc mai departe deviza „VOM MURI ŞI VOM FI LIBERI! ” (VIDEO)

19 august

La data de 19 august 1917 în Bătălia de la Mărășești, ostașii Regimentul 32 Infanterie au luptat eroic „la baionetă”, intrând în istorie prin jertfa lor supremă pentru apărarea ţării sub legendarul îndemn: „Pe aici nu se trece!” Soldaţii din acest regiment, numit al „cămășilor albe” au efectuat numeroase contraatacuri la baionetă, numai în cămăşi, datorită căldurii sufocante, ei reuşind să respingă atacurile trupele germane de la Mărășești.

La jumătatea lunii august 1917, ca urmare a succesului repurtat de armata română la Mărăşti, comandamentul german a renunţat la ofensiva proiectată în zona Nămoloasa și a decis o nouă ofensivă ce urma să se dea la vest de Siret, pe direcţia Focşani – Mărăşeşti – Adjud, concomitent cu o altă lovitură de-a lungul văii Oituzului.

Prin această acţiune, generalul Mackensen, comandantul Armatei a 9-a Germane, dorea scoaterea din luptă a Armatei a 2-a Române şi realizarea joncţiunii cu Armata 1-a Austro-Ungară, în zona orașului Adjud. Numai că planurile comandamentului german au fost date peste cap de eroismul ostașilor români din Regimentul 32 Infanterie care prin legendarul îndemn: ” Pe aici nu se trece!” nu au permis inamicului să-și atingă scopul.

Dramatismul acelei bătălii, fără îndoială una dintre cele mai importante din Primul Război Mondial, este dat și de bilanțul ei, deoarece  câteva sute de soldați din acest regiment și-au pierdut viața în această bătălie. Astfel, contraatacurile hotărâte a „cămășilor albe” din Regimentul 32 Infanterie a stârnit nedumerirea comandanților germani, care nu  își explicau cum de românii mai aveau puterea de a contraataca deși erau bombardați zi și noapte.

De aceea în seara zilei de 19 august germanii vor relua și mai îndârjiți ofensiva, atacând cu Corpul 1 de  Armata spre Mărășești și cu Corpul 18 de Rezerva pe direcția Panciu – Muncelul Mic, lovitura principală fiind dată în sectorul cuprins între localitatea Mărășești și pădurea Răzoare.

Numai  că și de această data „cămășile albe” își vor face datoria, nelăsând inamicul să treacă, executând la rândul lor rapide contraatacuri la baionetă ce au avut ca efect scăderea moralului în rândul inamicului. Eroismul ostașilor români din acest regiment în toate aceste lupte avea să fie cunoscut în toată lumea, pentru acesta numeroși soldați ai regimentului au fost decorați de însuși Regele Ferdinand cu Ordinul Mihai Viteazul .

Redăm din cuvântul comandantului Batalionului 32 “Mircea”,Lt Col. Cristian Dan:

““Soldaţii noştri se dezbracă de haine pentru a mânui mai cu înlesnire armele lor. Comandantul batalionului dă ordinele necesare, iese din adăpostul lui şi pleacă în fruntea batalionului direct la lupta la baionetă. Soldaţi şi ofiţeri îmbărbătaţi de exemplul acestuia se reped spre inamicul care, deşi superior la număr, bate în plină retragere din faţa fantomelor albe care înaintau cu hotărâre spre ei crezând că sunt africani, după cum au declarat ulterior prizonierii nemţi”. Acest moment a intrat definitiv în istorie sub numele de atacul “cămăşilor albe” într-un legendar exemplu de jertfă şi eroism.”

sursa: lectia-de-istorie.blogspot.ro ,militar.infomondo.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *