Efectele negative ale cafelei consumate în exces

cafea1

Pentru cei mai mulți dintre noi, cafeaua reprezintă elixirul care ne ține în mișcare în zilele lungi și aglomerate. Cu toate acestea, atunci când suntem obosiți și încă mai avem mult lucru riscăm să consumăm prea multă cafea, iar acest lucru ne poate afecta atât starea de spirit cât și sănătatea.

De-a lungul timpului, mai multe studii au indicat că un consum ridicat de cofeină (aproximativ 500-600 de miligrame, echivalentul a minimum 5 cești de cafea pe zi) poate avea multe efecte secundare. Așadar, următoarea dată când simțiți nevoia să consumați multă cafea, luați în considerare următoarele aspecte:

  • Prea multă cofeină vă poate face să aveți halucinații auditive

Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Melbourne, care au numit cafeaua drept „drogul psihoactiv cel mai des utilizat”. La studiu au luat parte 92 voluntari care au fost rugați să asculte un sunet constant cunoscut sub numele de „zgomot alb”. Profesorul Simon Crowe de la Universitatea La Trobe din Melborne a menționat că „le-am spus voluntarilor că între părțile de zgomot alb ar putea să asculte fragmente din melodia White Chrismats și în cazul în care le aud să apese un buton. În realitate, nu am intersectat niciodată melodia White Christmas cu părțile de zgomot alb, dar am constatat că persoanele care erau foarte stresate și care au avut un nivel ridicat de cofeină au crezut că au auzit cântecul”, a declarat acesta.

  • Consumul ridicat de cofeină poate afecta ficatul, mai ales dacă luați des analgezice

Ficatul este un organ foarte rezistent. Aproximativ 75% din țesutul hepatic poate fi afectat sau înlăturat chirurgical fără să apară insuficiența hepatică. Cu toate acestea se pare că el poate fi afectat de excesul de cafea, mai ales atunci când această băutură este combinată cu paracetamolul, sugerează un studiu efectuat în 2007 de oamenii de știință de la Universitatea din Washington.

  • Poate crește tensiunea arterială

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon a demonstrat că un consum ridicat de cafea duce la creșterea tensiunii arteriale, la stimularea inimii și la creșterea frecvenței respirației.

  • Prea multă cofeină ne face iraționali și agitați

Ca urmare a creșterii ritmului cardiac și al celui respirator, creierul este privat de oxigenul necesar pentru gândirea calmă și rațională, explică același studiu menționat anterior.

  • Cofeina este una din cauzele insomniei

Acest efect secundar nu apare la toți consumatorii de cafea, el depinde de toleranța fiecărui individ la cofeină. Cofeina are un timp de înjumătățire (timpul în care cantitatea inițială se reduce la jumătate) de 6 ore, ceea ce înseamnă că este eliminată din sistem abia în 24 de ore. Prin urmare, dacă bem o jumătate de cană de cafea la ora 8 dimineașa, la ora 20 vom avea în corp 25% din cofeina consumată.

  • Cofeina dă dependență și poate cauza sevraj

Ca oricare alt stimulent, cofeina dă dependență fiziologică și psihologică. Așadar, dacă decideți să diminuați consumul de cafea, ar trebui să faceți asta sub îndrumarea unui medic.

  • Sevrajul provocat de cafea duce la apariția migrenelor

Cercetătorii de la centrul Johns Hopkins au constatat că sevrajul provocat de cafea cauzează migrene, oboseală, insomnie și dificultăți de concentrare.

  • Sevrajul poate promova depresia

Unii oameni devin deprimați și experimentează simptome precum cele asemănătoare gripei, atunci când intră în sevrajul provocat de cafea. Un alt astfel de simptom este anxietatea, care apare și ea la indivizii care reduc brusc consumul de cafea.

  • Cafeaua ne face mai leneși

Un studiu realizat anul trecut la Universitaty of British Columbia, pe rozătoare, a scos la iveală faptul că un consum ridicat de cafea promovează reducerea ritmului de lucru în rândul lucrătorilor.

  • Consumul ridicat de cafea poate crește riscul de osteoporoză

Vestea bună este că acest efect advers poate fi combătut dacă asigurăm un aport adecvat de calciu și vitamina D și dacă limităm consumul de cafea la doar trei cești pe zi (aprox. 300 mg de cofeină pe zi).

Sursa: racoltapetru6.wordpress.comloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *