Cinci motive pentru care ar trebui să mergem să bagăm „ceva” în urna de vot

stampila_vot_02_34146000

Cel mai important sfat pe care orice politician il poate da alegatorilor este, in opinia mea, sa mearga la vot. Si, fara indoiala, este cel mai la indemana lucru pe care il putem face cand trebuie sa luam atitudine.

Nu stiu cat au inteles oamenii despre aceasta campanie dezamagitoare si despre candidatii la alegerile locale, odata cu disparitia bannerelor de pe strazi, a corturilor si a materialelor promotionale.

Candidati independenti sustinuti de fostul partid, candidati la a treia sau la a patra mana in partid, despre care nici nu stii daca au vrut vreodata sau nu sa candideze, altii infratiti cu adversari politici,toate au dus la o invalmaseala din care trebuie sa alegem ceva.

Sunt, insa, convins ca nu trebuie nici acum sa ne ascundem in spatele scuzelor, asa ca o prezenta la vot ar trebui sa fie, macar, biletul care sa ne permita ca in urmatorii patru ani sa deschidem gura nemultumiti daca ceva nu merge bine in Cetate. Altfel, cum sa-l tragi la raspundere daca ai stat acasa?

Si nu e vorba doar despre vociferat, cred ca sunt cateva motive puternice pentru care maine ar trebui sa mergem sa alegem primarul si consilierii. Iata de ce.

Sanctionarea celor cu probleme penale
Nu stiu daca sunteti la curent cu toate problemele penale pe care, poate, le are unul sau altul dintre candidatii pe care ii veti avea sub stampila duminica. Insa exista destui candidati cu probleme penale in randul celor care candideaza. Unii in arest sau deja condamnati, altii trimisi in judecata sau urmariti penal tocmai pentru fapte comise in timpul exercitarii functiei.

Sigur ca oricine va vota dupa cum ii dicteaza constiinta, insa desi vor fi si cazuri in care coruptia nu va fi sanctionata prin vot, este cert ca ea nu va fi sanctionata in niciun caz prin absenteism.
Presedintele Klaus Iohannis a indemnat romanii sa ia in calcul, inainte de a vota, daca respectivul candidat este „un om integru”, care „sa nu fie certat cu legea”, in timp ce ambasadorul american Hans Klemm i-a incurajat pe romani sa nu votezeze candidatii acuzati de coruptie.

Iata cel mai simplu dintre toate motivele posibile – mergeti la vot pentru a va alege singuri primarul care sa conduca orasul, sectorul sau comuna in urmatorii 4 ani. Exista cazuri in care alegerea e greu de facut, insa ea trebuie facuta. Niciun candidat nu merita sa fie votat? Foarte bine, transmiteti-le asta, dar mergeti la vot pentru a face acest lucru.

Este vorba totusi despre omul caruia puteti sa ii cereti canalizare, iluminat public, asfaltare, parcari, spatii de joaca, spatii verzi, dezinsectie, rezolvarea problemelor cu traficul si cu transportul in comun – lista e lunga. Pentru ca, altfel, e ca si cum s-ar strica robinetul de la baie, iar cineva ar decide sa va trimita un electrician, un bucatar sau un gradinar in locul unui instalator.

In plus, nu trebuie sa uitam nici ca pe listele cu consilierii judeteni se afla si viitorul presedinte de Consiliu Judetean, care va fi desemnat dintre cei care vor fi alesi la randul lor de cei ce merg la vot.

Urmeaza alegerile parlamentare
Scorul national pe care partidele il vor obtine la aceste alegeri va da tonul pregatirilor pentru alegerile parlamentare. In plus, se duc lupte acerbe pentru castigarea fiecarui sat sau oras de catre formatiunile politice, pentru ca astfel vor avea o idee mai clara despre sansele pe care candidatii pentru Senat si Camera Deputatilor le vor avea la toamna. Este, practic, antecamera alegerilor parlamentare care vor aduce apoi si un nou Guvern. Asa ca miza este mare si din punctul asta de vedere.
In plus, 147 dintre cei 541 de parlamentari actuali candideaza la alegerile locale. Balanta s-ar putea inclina serios nu doar imediat dupa alegeri, prin schimbarea reprezentarilor in Parlament, ci si la toamna, cand, cel mai probabil, deputatii si senatorii ce vor obtine mandate la nivel local nu vor alege sa candideze pentru a-si relua mandatul in Legislativ.

Prezenta la vot
Este stiut faptul ca la alegerile locale oamenii nu dau buzna sa puna stampila de vot, asa cum o fac la prezidentiale. Asta si din cauza faptului ca trebuie sa voteze in localitatea de domiciliu, iar cifrele o arata clar: in ultimii 20 de ani, prezenta la vot la cele cinci scrutinuri locale a oscilat intre 46 si 56 la suta.
Dar cel mai important este faptul ca, in foarte multe cazuri, exista cateva mii sau cateva sute de alegatori cu drept de vot pentru primaria unui orasel sau a unei comune. Astfel, la alegerile locale ponderea unui singur vot este mai mare decat la oricare altele. Sunt cazuri in care cateva voturi pot insemna un procent din rezultatul final, iar daca adaugam faptul ca sunt multe localitati cu numerosi candidati, atunci calculele ne arata clar cat de mult conteaza un vot.

Un singur tur de scrutin
In plus, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin va duce si la situatii in care un castigator poate primi cel mult 15 la suta din voturile exprimate. La o rata de participare de 50 la suta, intr-o localitate cu 1.000 de cetateni de drept de vot, asta inseamna 75 de voturi.
De aceea, este foarte importanta prezenta la vot, mai ales ca nu vom mai avea sansa unui al doilea tur de scrutin, unde sa castige „raul mai mic”. Iar la primariile unde un candidat pare scapat in castigator, calculele acestuia pot fi rasturnate cu usurinta prin prezenta mare la vot, indiferent de numele lui sau de marimea orasului.
Asadar, de ce sa mergem la vot? Din toate motivele de mai sus si din orice motiv plauzibil pe care il are fiecare. 

sursa: ziare.comloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *