Cetăţeni maghiari, sunteţi bineveniţi la sărbătoarea Domnului, dar nu aduceţi vrajbă cu voi!

Budapesta-pe-Arcul-de-Triumf-

Budapesta pe Arcul de Triumf din Bucuresti

Nu ne poate vizita nimeni pana nu ne provoaca, pana nu urla in gura mare una, alta, pana nu isi arata „superioritatea” cu care a fost inzestrat. Stimati cetateni maghiari, ati venit spre a cinsti sarbatoarea de Rusalii sau ati venit sa ne provocati? Profitati de poporul asta oropsit si ingenuncheat? Ne mai dati si voi o lovitura, vazundu-ne in agonie?

Si sa continui cu sirul intrebarilor, care macina pe orice amarat de roman cinstit: daca si noi ne-am gasi un loc de pelerinaj, pentru moaste de sfinti, pentru ca pamantul e plin de oasele lor, pe undeva, in apropiere de cladirea Parlamentului Ungar, voi ce-ati zice?

budapesta

Dar voi, in loc sa va comportati ca niste musafiri, veniti ca stapani. Astfel, in  13 mai 2016 inca un tren din Ungaria cu peste 1000 de unguri care mergeau la Harghita a fost așteptat în gara Cluj-Napoca cu dansuri populare de către ungurii din oraș.

Pe geamurile vagoanelor au fost arborate zeci de steaguri ale așa-zisului “ținut secuiesc”, iar o mulțime de călători purtau tricouri imprimate cu harta Ungariei mari.

trupe-romane-la-coloana-mileniului-in-budapesta-1919

Călătorii care au coborât din tren au scandat “Autonomie” și împotriva Trianonului – acolo unde s-a semnat Unirea Transilvaniei cu România, scrie Fluierul.

Dar noi, noi n-am zis nimic, noi cu smerenie v-aducem aminte:

„Eu nu ţi-aş dori vrodată să ajungi să ne cunoşti,
Nici ca Dunărea să-nece spumegând a tale oşti.
După vremuri mulţi veniră, începând cu acel oaspe,
Ce din vechi se pomeneşte, cu Dariu a lui Istaspe;
Mulţi durară, după vremuri, peste Dunăre vrun pod,
De-au trecut cu spaima lumii şi mulţime de norod;
Împăraţi pe care lumea nu putea să-i mai încapă
Au venit şi-n ţara noastră de-au cerut pământ şi apă –
Şi nu voi ca să mă laud, nici că voi să te-nspăimânt,
Cum veniră, se făcură toţi o apă ş-un pământ.

Stimati cetateni maghiari, imi pare rau s-o spun, n-ati invatat nimic din istorie. Si oricum, ce va mana pe voi, in conditiile in care pe cetatenii romani de etnie maghiara ii considerati oameni de mana a doua? Am convietuit cu bune, cu rele impreuna cu ei. Am indurat impreuna vitregiile vremurilor. Nu veniti voi sa ne dati lumina! Lasati-ne sa ne ducem mai departe crucea!

Am postat cateva fotografii dragi, cu noi pe la voi.loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *