Această cereală previne cancerul de colon

Secara-600x398

Aceasta cereala este mult mai sanatoasa decat graul si ar trebui inclusa in alimentatia fiecaruia dintre noi pentru ca ajuta in prevenirea unor boli necrutatoare, precum agresivul cancer de colon sau nedoritul diabet sau temutul infarct.

Necultivata in antichitate, secara s-a raspandit ca buruiana in lanurile de grau din Asia Mica, dupa care, in Evul Mediu, a inceput sa fie cultivata in Europa Centrala si de Est. Pentru o lunga perioada de timp, a fost utilzata ca principala cereala de paine in zonele din estul granitei dintre Franta si Germania si din nordul Ungariei.

Secara este deosebit de bogata in mangan, 50 de grame asigurand 70% din necesarul zilnic. Totodata, contine o cantitate importanta de fibre, aceeasi cantitate conferind 33% din doza zilnica recomandata. Printre celelalte minerale continute se numara calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul, sodiul, zincul si cuprul. De asemenea, secara contine vitaminele A, B, E si K.

In general, produsele bogate in fibre au rolul de a preveni aparitia cancerului de colon, protejand eficient celulele sanatoase. Secara nu face exceptie de la regula, fibrele continute ajutand la eliminarea mai rapida a toxinelor.

CEREALEDatorita fibrelor continute, produsele din secara sunt foarte satioase, astfel ca ajuta la pierderea si la mentinerea greutatii corporale.

Un mic dejun bogat in secara sustine sanatatea gastrointestinala si aduce beneficii sistemului cardiovascular, scazand, in cazul adultilor, riscul atacurilor de inima si a infarcturilor. De asemenea, fitonutrientii din secara lupta mai puternic impotriva celulelor canceroase decat cei prezenti in legume sau fructe.

Aceasta cereala scade riscul de dobandire a diabetului. De altfel, persoanelor care sufera de aceasta afectiune li se recomanda produsele din secara, in defavoarea celor din grau, fiindca scad nivelul de insulina.

Cerealele integrale, in special secara si ovazul, sunt recomandate femeilor aflate in perioada de postmenopauza si care sufera de tensiune ridicata, colesterolul ridicat sau diferite afectiuni cardiovasculare. Tot in cazul femeilor, secara scade riscul aparitiei cancerului de san, atat in perioada premenopauza, cat si dupa aceea.

In cazul copiilor care sufera de atacuri de astm, studiile au aratat ca un consum regulat de cereale integrale, printre care si secara, si peste scade cu 50% sansele de aparitie a acestor crize.

Atentie! Nu este recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten!
Datorita continutului ridicat de gluten, secara nu trebuie consumata de cei ce au intoseranta la acest compus, insa efectul negativ este mai scazut decat in cazul graului.

Sursa: ziuadecj.ro

 



loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *